Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Protokollförd socialdemokratisk diktatur i Norberg

Annons

Det är väl ingen som undgått att det under hösten blåst hårt runt Socialförvaltningen i Norberg på grund av de brister i ledning och styrning som Demokraterna uppmärksammat och som också styrkts av revisorerna.

Det är en kritik som har fått Socialdemokraterna att ta till en annorlunda och udda åtgärd. Istället för att skapa ordning inom socialförvaltningen har den nyvalde ordföranden i det sociala utskottet, Olle Rahm (S) istället riktat in sig på att tysta och försvåra ledamöternas politiska arbete. Det han föreslår i utskottets arbetsordning är följande:

► Det politiska arbetet sker under sammanträdena.

Om jag uppfattar det rätt så förbjuds allt politiskt arbete som rör sociala utskottets ansvarsområde under den tid då det inte är sammanträde. Det är något nytt och det är också svårt att tolka det på något annat sätt än att han vill tysta oppositionen och förhindra ledamöterna från att utföra sitt uppdrag.

► Ordförande tar emot förfrågningar från övriga ledamöter i SU och förmedlar dessa vidare till förvaltningen eller hänskjuter dessa till nästkommande sammanträde.

En tolkning är att Socialdemokraterna vill ha full kontroll över de politiska processer som pågår och inte drabbas av obehagliga överraskningar som man fått uppleva under hösten. Det innebär också att partiet önskar begränsa ledamöters lagstadgade rätt att begära ut material och handlingar från förvaltningen. En åtgärd som begränsar möjligheten att bedriva en offensiv oppositionspolitik.

Demokraterna begärde den 18 december 2019 ut specifika och offentliga handlingar som avser en allvarlig avvikelse inom hemtjänsten. Vi har fortfarande inte fått del av dessa trots att Justitieombudsmannen erinrat Norbergs kommun om deras skyldighet att skyndsamt lämna ut handlingar.

Kan förvaltningens ovilja att lämna ut de efterfrågade handlingarna ha samband med den nya ordförandes direktiv så kommer det att bli ett turbulent år. Det innebär att en politiskt vald S-ledamot understödjer att ledande tjänstepersoner bryter mot grundlagen.

Christer Filipsson, Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel