Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: S-förslag slår mot Norberg och Västmanland

Annons

Socialdemokraternas förslag till ny kostnadsutjämning kommer att slå hårt mot Region Västmanland och Norbergs kommun. För Region Västmanland innebär förslaget en skillnad på 801 kronor per invånare, sett till kronor per invånare drabbas Region Västmanland hårdast av alla regioner och får en utgiftsökning på 210 miljoner kronor. Den ökande kostnaden för Region Västmanland motsvarar drygt 300 sjuksköterskor eller en skattehöjning på 33 öre. Detta i ett läge där Region Västmanland redan skall spara 400 miljoner kronor, Socialdemokraternas förslag slår undan benen på det arbete för att få en budget i balans som pågår. Västmanlands vårdtyngd är högre än rikssnittet, att vi då skall drabbas oproportionerligt hårt av regeringens förslag är inte rimligt.

Förslaget som påstås gynna glesbygden slår även mot Norberg med en ytterligare kostnad på 160 kronor per invånare. Det innebär att norbergarna drabbas dubbelt upp och förlorar totalt 961 kronor per invånare. Risken är stor att socialdemokraternas förslag tvingar fram även kommunala skattehöjningar och att redan stora brister i Norberg kommer att bli ännu större.

Sverige behöver ett utjämningssystem men det förslag som presenterats av Socialdemokraterna är orimligt och ger inte stabila planeringsförutsättningar. Ska ett nytt system införas så krävs det i grunden nya resurser inte ökad omfördelning.

Mikael Andersson Elfgren (M), Oppositionsråd, Region Västmanland

Anna Kramer (M), Gruppledare, Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons