Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sakfrågan börjar försvinna i debatten om Brukskontoret

 
Försäljningen av Brukskontoret
Visa alla artiklar

Ibland funderar man om det är lönt att svara. Desperationen börjas anas när sakfrågan försvinner, när åsikter svämmar över och när det som sägs varken är rättvisande eller riktigt hela bilden.

Ska man försöka sammanfatta på bästa sätt, så har kommunen tidigare betalat ungefär 4,7 miljoner kronor för drift av kontorslokaler. Det har köpts ett Brukskontor och en Norra station för sammanlagt 20,1 miljoner kronor. Total driftkostnad för kontorslokaler uppgick då till drygt sju miljoner kronor. Kommunen har ställt återredovisningskrav och justerat ner internhyror och fått ner driftkostnaden till knappt sex miljoner kronor 2019, så stor är utgiftsposten i kommunens budget idag.

Förslaget nu är en försäljning av ett Brukskontor och en Norra station för 20,1 miljoner kronor och framtida driftkostnad på 5,6 miljoner kronor. I samband med försäljningen gör kommunen en reavinst på tre miljoner kronor som belastar årets resultat, istället för att plussa på årets resultat i kommunen kan det definitivt bekosta merkostnader i samband med flytten. Det blir noll i investering och den stora vinsten är ett plus på minst 70 miljoner kronor i kommunens investeringsbudget, då nuvarande kommunhus kan nyttjas till annat.

Fastighetsskatten det talas om ligger på 93 000 kronor. Det nämns inget om att det finns planerat underhåll och investeringsbehov i nuvarande kommunhus som fått stå åt sidan. Ett bra exempel på vad det får för effekter, är en aktuell investering på fem miljoner i Brinellskolan som genererat en driftkostnadsökning på 317 571 kronor. Utrymmet på 70 miljoner i investeringsbudgeten ryker all världens väg om ingen flytt sker. Det är bara att räkna vad det får för driftkonsekvenser.

Det finns inget hemligt, inget mörkläggande och absolut inget förbigående av den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen. Förslaget som ligger räknar hem enorma summor åt kommunen i investeringsplanen bara genom att nyttja fastigheter som redan finns istället för att bygga nytt. Alternativet att inte genomföra detta kostar kommunen lika enormt.

Hans Granlund har en åsikt om att det aldrig skulle köpts in något Brukskontor. Det är helt okej att ha en åsikt. Men han behöver vakna upp och inse att vi redan äger byggnaden och har att avgöra vad vi ska göra av den.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel