Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsar moderaterna på sämre folkhälsa?

Vid partistämman i Västerås bestämde Moderaterna sig för att det ska säljas alkohol i livsmedelsbutikerna och att gårdsförsäljning av alkohol ska kunna ske.

All forskning och beprövad erfarenhet visar:

► Att ju mera alkohol som dricks ju mera alkoholskador.

► Att tillgängligheten är avgörande för hur mycket alkohol som dricks.

► De viktigaste tillgänglighetsfaktorerna är restriktiv försäljning och priset.

I Sverige har vi haft en tioårig mellanölsförsäljning som kraftigt ökade alkoholkonsumtionen. Vilken minskade när försäljningen togs bort. Vi har haft en kortare tid av starkölsförsäljning i några län för att se vad som hände. Båda försäljningarna skedde i livsmedelsbutikerna och ledde till högre försäljning och framför allt de yngre drabbades.

Men vi hade också en period på 80-talet med lördagsstängt på systembolaget. Detta minskade alkoholkonsumtionen.

Det finns många flera både svenska och internationella studier som visar på sambandet mellan tillgänglighet och konsumtion och konsumtionens storlek och skadorna av densamma.

M:s förslag innebäratt det kommer att drickas mera alkohol, samt att det är väl den sista spiken i kistan för systembolaget, som med största säkerhet försvinner. EU tillåter ju vårt monopol av folkhälsoskäl. Och som är en stark återhållande faktor för att kunna påverka konsumtionsmönstret.

Allt detta vet ju M, så jag kan inte tolka deras beslut på annat sätt än att man tycker att folkhälsan är för bra och dessutom kommer ju alkoholrelaterat våld med största sannolikhet att öka. Då kan ju M slå på trumman för sin stora paradfråga ”MERA POLISER”.

Förhoppningen är att vi svenskar är nyktrare i våra analyser än M och inte ger dem utökat utrymme i svensk politik.

Jag säger som man gör i Sveriges radio och på tv om olika varor etcetera: ”det finns ju flera partier att välja ibland”.

Bosse Axelsson, Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel