Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsningar på välfärd förebygger brottslighet

Eythor Hilmarsson har helt fel i att satsningar på välfärden skulle vara verkningslöst mot brott. Det finns nog få områden som är lika tydligt genomforskade som att tidiga insatser mot barn och unga samt generella förbättringar i uppväxt- och livsvillkor förebygger brottslighet.

Vår ”sjujäkla satsning på välfärden” handlar om att kommunerna får medel som kan användas för att stärka till exempel skola, förskola och ungdomsidrott. Rätt använda kan de medlen absolut förhindra att fler unga dras in i brottslighet. Hilmarssons oro om att välfärdssatsningen kan göda brottslingar är därför i det här fallet grundlös.

Däremot har Hilmarsson rätt i att välfärdsbrott är en stor inkomstkälla för kriminella. Framförallt inom assistansersättningen vet vi att det förekommit organiserat utnyttjande från kriminella. Därför är en viktig del i arbetet framåt att komma till rätta med fusk och utnyttjande av våra välfärdssystem. Vi måste sätta stopp för att oseriösa företag med kriminella metoder plockar ut pengar från det som är ämnat för vårt gemensamma skydd.

Slutligen tror Hilmarsson inte att socialtjänsten kan agera för att hjälpa unga eftersom kvaliteten på HVB-hem enligt honom är för låg. Det är naturligtvis fruktansvärt när utsatta unga hamnar i kläm i den verksamhet som är till för att hjälpa, men detta exempel på dålig verksamhet är inte representativt.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta investera i vår gemensamma välfärd för att starkare och tryggare samhälle. Att snabbt agera när unga är på glid och se till att de klarar skolan är det effektivaste sättet att bekämpa brottsligheten på lång sikt.

Åsa Eriksson (S), Norberg

Olle Thorell (S), Surahammar

Pia Nilsson (S), Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel