Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SD: Låt staten betala mer av välfärdsnotan

I Sverigedemokraternas budgetförslag satsas stora resurser på att trygga den kommunala välfärden. Den demografiska trenden med att vi blir fler äldre som lever allt längre är givetvis positiv i sig men ställer också betydligt högre krav på kommunerna. Det som framförallt utmanar den kommunala ekonomin är åratal, för att inte säga årtionden, av misslyckad migrationspolitik, där regeringen dels undflyr sitt finansiella ansvar, dels tvingar kommunerna att ta emot stora volymer nyanlända, trots att resurser saknas för ett fungerande mottagande.

Som ett resultat av detta kommer kommunernas utgifter framöver att öka snabbare än intäkterna. Detta vill vi råda bot på genom ett ökat statligt finansieringsansvar för den kommunala välfärden. För nästkommande år hade den ackumulerade kommunala sektorn utöver regeringens budget stärkts med motsvarande 12,4 miljarder kronor med SD:s budgetförslag. Utslaget för befolkning hade det motsvarat 5,3 miljoner kronor för Skinnskattebergs kommun, 8,4 miljoner kronor för Norbergs kommun och för Fagersta kommun 16,1 miljoner kronor.

Regeringen har också misslyckats totalt med arbetsmarknadspolitiken. När målsättningen om lägst arbetslöshet i EU lanserades låg Sverige på 10e plats. Idag har vi halkat ner till plats 21, en inte alltför hedrande placering i en klubb med 28 medlemmar.

Vidare har Socialdemokraterna – ivrigt påhejade av regeringskollegan MP – ställt till med ett enormt gissel för landets skogsbrukare. Sverigedemokraternas politik hade medfört betydligt lägre arbetsgivaravgifter för de allra minsta företagen, skattelättnader för vanliga löntagare och pensionärer istället för enbart höginkomsttagarna, lägre bensinpriser och avskaffad överindexering av bensinskatten samt garanterat skogsbrukarnas rätt till sin egen mark.

Oscar Sjöstedt (SD), riksdagsledamot

Ewa Olsson Bergstedt (SD), gruppledare Skinnskatteberg

Åsa-Lena Vestling (SD), gruppledare Norberg

Christer Borg (SD), gruppledare Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel