Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska Systembolaget få vara kvar?

Anmäl text- och faktafel

Region Västmanland vill göra försök med gårdsförsäljning, som skulle kunna innebära slutet för Systembolaget.

Vad jag menar med detta är att Systembolaget har en klart bromsande effekt på alkoholkonsumtionen. All seriös forskning visar att om alkoholkonsumtionen stiger, så stiger de alkoholrelaterade skadorna och minskar konsumtionen minskar skadorna. Systembolaget och priset är två effektiva sätt att hålla nere konsumtionen. Tyvärr sker prisökningarna för sällan och följer då inte prisutvecklingen vilket är negativt.

Utifrån dessa enkla fakta ser IOGT-NTO det som mycket viktigt att Systembolaget finns kvar som alkoholpolitiskt instrument som värnar folkhälsan.

Man ska veta att redan vid EU-inträdet fanns det starka krafter inom EU som inte ville att Sverige skulle få behålla sitt alkoholmonopol då det strider mot EU:s grundläggande krav på handelsfrihet. Dock lyckades Sverige förhandla sig till att få behålla Systembolaget för att det handlade om folkhälsan.

Idén om gårdsförsäljning är inte ny. Vid två tidigare tillfällen har utredningar gjorts i frågan. Båda är helt överens om att själva gårdsförsäljningen är ur folkhälsosynpunkt inget större problem men det blir inte möjligt att behålla vårt Systembolag om vi börjar med gårdsförsäljning.

Centern har länge drivit frågan om gårdsförsäljning och fick med detta som en punkt i överenskommelsen mellan regeringen (S och MP) och Liberalerna om att åter utreda frågan. Ingen utredning har ännu påbörjats och det finns absolut inga förslag från regering eller riksdag om någon försöksverksamhet. Även en försöksverksamhet är man överens om skulle innebära slutet för Systembolaget.

Varför vill då Region Västmanland tillsammans med ett antal regioner ställa sig i kö för en ickefråga? Kan svaret vara att främst Moderaterna har startat upp frågan i de olika regionerna för att antingen fånga väljarstöd eller på sikt underminera Systembolaget? Märkligare är att majoriteten i Region Västmanland och andra regioner stöttar upp dessa förslag om försök som samtliga inblandade är väl medvetna om inte har efterfrågats från statligt håll.

Det skulle vara mycket bättre om Region Västmanland och andra regioner drev frågor för att minska alkoholkonsumtionen då vi vet att alkoholskadorna är en av de största kostnadsdrivarna för svensk sjukvård.

Regionerna har ansvaret för hälso- och sjukvården och rimligen borde man då intressera sig för åtgärder som främjar detta. Visst har man regionalt ansvar för näringslivsfrågor men de frågor man då driver måste rimligen ställas mot vilka effekter de får som i det här fallet att ett av våra viktigaste alkoholpolitiska instrument äventyras.

Det hela känns populistiskt och oseriöst av en myndighet som har så stora och viktiga frågor på sitt bord.

IOGT-NTO Västmanland

Bosse Axelsson, Distriktsordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel