Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sopkärlen stod fel, därför hämtades inte soporna

Annons

På grund av 40 graders feber och sprängande huvudvärk ber jag min fru rulla fram sopkärlen. Snart är sopbilen här. Men till allas förvåning och vrede konstaterar vi senare på dagen att miljontals insekter surrar festligt över två helt orörda, proppfulla sopkärl. I ett samtal med Vafab får vi reda på att anledningen var att kärlen var vridet åt fel håll – viss sida av kärlet ska vara riktat mot gatan.

Sopbilens huvuduppgift är tydligen inte att hämta sopor. Det är snarare att köra fram till varje uppfart och fälla ned en kran som lyfter något som ska föreställa ett grönt kärl som sedan ska vältras över lastbilen. I kärlet sägs finnas sopavfall. Punkt.

Det räcker att den står snett för att det ska lämnas därhän. Att konsekvensen innebär ohyra, stank och skadliga insekter, för att inte tala om problematiken med fulla sopkärl inför helgen – är det ingen som bryr sig om. Huvudsyftet är som sagt inte att hämta sopavfall. Det är ett dataspel fast med lite mer allvar och nytta.

Nu är det ändå inte så illa. Mot extra betalning kan Vafab avhjälpa problemet genom extra hämtning. Men ingen garanti att kärlen töms samma dag eller ens inom några dagar – att det råkar vara helg emellan gör inte saken bättre.

Så fungerar det tydligen där stat och kommun har monopol på det mesta. Det är opersonligt oansvarigt och brist på mångfald och konkurrens. Vill du leka kapitalist, bo i villa, och få dina sopor bortkörda, ja då får du åtminstone ställa kärlet åt rätt håll, efter att ha rullat fram det till trottoarkanten. Sophämtaren ska inte behöva stiga ur bilen.

Jag kan i viss mån ändå förstå reaktionen om inga åtgärder görs trots upprepade avvikelser. Vill dock poängtera att tjejen bakom luren var trevlig och sympatisk men systemet bakom är större och mer komplicerat.

Nyinflyttad från Stockholm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel