Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stå upp för barnens rättigheter

Barnrätten måste vara en politisk prioritet för att Sverige ska kunna garantera varje barn dess mänskliga rättigheter.

Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen svensk lag. Det är därför än mer anmärkningsvärt att barnrätten inte lyfts högre på den politiska agendan i Västmanlands län. Inför 2020 borde barns rättigheter prioriteras och inte hamna i skymundan. Den nya barnrättslagen innebär inte att alla barn automatiskt får det bättre. Tvärtom, det är nu det riktigt hårda arbetet börjar med att rusta Västmanland för Barnkonventionens fulla genomslag. När Sverige, som ett av de första länderna i världen förband sig att leva upp till Barnkonventionen, blev regeringen ytterst ansvarig för alla barns rätt. Detta ansvar måste nu återspeglas även på lokal och regional nivå.

Vi vill se en politisk vilja att prioritera barns rätt till en skälig levnadsstandard i form av ett tryggt boende. Enligt Socialstyrelsens uppskattning från förra året, lever åtminstone 15 000 barn i Sverige i hemlöshet. Det är många individer och livsöden. Samtidigt kan vi, som ett av världens rikaste länder, inte hävda att det är en omöjlig siffra att reducera till noll.

Det finns ett antal centrala frågor som politikerna i länet och i Fagersta måste besvara inför nästkommande år:

+ På vilket sätt kommer barns rättigheter att påverkas av budgetarbetet och styrningarna för förvaltningar?

+ Hur kommer personal i offentlig förvaltning utbildas i Barnkonventionen?

+ Vad innebär det för verksamheterna som finansieras via skattsedeln att barnrättslagen träder i kraft?

+ Hur kommer kommunerna i Region Västmanland att redovisa för väljarna hur barns rättigheter kommer till uttryck i såväl budget, styrning, ledning och genomförande av offentlig verksamhet?

+ Hur kommer våra regionpolitiker att arbeta för att barn och unga skall få en trygg vård och slippa köa för att få rätt vård i tid.

I Västmanland behövs en aktiv barnrättspolitik och en tydlig vision för hur barnkonventionens fulla genomslag ska uppnås. Ett samhälle som lever upp till Barnkonventionen är ett hållbart och rättssäkert samhälle. Västmanland har en lång väg kvar innan varje barn tilldelas lika värde. Vi uppmanar länets politiker att inte tappa fokus på barnets rättigheter.

Barn är den enda grupp medborgare utan rösträtt. Barn kan inte välja eller avsätta politiker som inte representerar deras intressen. Vi kommer outtröttligt att fortsätta driva vårt arbete för barns lika rättigheter i Västmanland och i vårt verksamhetsområde i norra Västmanland.

Anita Lilja-Stenholm, Ordförande

Maria-Victoria Sutzu, Vice ordförande

Åsa-Britt Westberg, Sekreterare

Mari Pettersson, Kassör

Styrelsen för Rädda Barnen Norra Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel