Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stor kompromiss att ”bara” tillåta 300 vargar

Liberalernas ståndpunkt vad gäller rovdjur finns att läsa på vår hemsida, vilken även överensstämmer med min personliga åsikt. Inom vårt parti har vi god kontakt med riks i dessa frågor, vilket kan vara bra eftersom storleken på rovdjursstammen bestäms nationellt.

Jag tror Stig Olov får sätta sig ner och läsa förvaltningsplanen för varg från Naturvårdsverket. Publikationen kom 2016 och har ganska nyligen reviderats. Där står inte 170 som lägsta antal vargar i Sverige. Det behövs knappt det dubbla och då bygger det på att genbanken behöver fyllas på minst en gång var femte år, via invandrade vargar från öst. Om detta inte sker skulle det istället behövas 1700 vargar för att klara tillräcklig genetisk variation. Det är således en ganska stor kompromiss att istället ”bara” tillåta runt 300 vargar. Eftersom detta är ett nationellt mål, och inte ett regionalt, så är det tyvärr så att det kommer att finnas fler vargar på vissa ställen, och färre på andra. Målet är att varg ska finnas i stort sett i hela Sverige. Som jag påtalat tidigare så blir det svårt för vargen att sprida ut sig söderut om den skjuts av i vår region…

När Stig Olov ändå slår sig till ro och läser publikationer kan han även läsa Länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur (Västmanland). Det finns således en förvaltningsplan som följs även på regional nivå, så att det inte skulle finnas någon finner jag vara osanning? Det är ganska viktigt att vara uppdaterad när man ger sig in i debatten.

Mycket riktigt har flera länsstyrelser fått ett regeringsuppdrag där eventuellt flytt av varg ingår. I Västmanland är det tätt med revir och då kan det vara olämpligt att flytta vargar hit. Detta är ingenting som VFD beslutar om i vilket fall som helst. Klart är dock att vargstammen hotas av inavel, men det är inte det största hotet. Det största hotet mot vargstammen i Sverige är illegal jakt. Det finns det numera forskning som styrker.

I Västmanland finns spelregler som följs och jag har förtroende både för Länsstyrelsen och för de jägare som kommer att involveras i licensjakten, förutsatt att reglerna följs från alla håll.

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel