Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stor risk för ökad illegal vargjakt

Så häftigt! Vi har fått in vargar på våra marker. Det är ett vargpar som förhoppningsvis tänker skapa ett eget revir. Äntligen, vi har inte haft vargar här på över 100 år. Vilken upplevelse!

Så tänkte jag när jag fick höra att ett alfapar hade setts på vår närliggande skog. När jag sedan fick uppleva verkligheten och läste på i ämnet, blev min inställning det rakt motsatta.

Vargparet fick åtta valpar och under det kommande året dödades fem hundar och cirka 30 får, två hästar blev svårt rivna, kvigor med kalvar skrämdes ner i ån, vargar påträffades i motionsslingan och ett stenkast från förskolan. Människors vardag var sönderriven. Länsstyrelsen avrådde från att släppa hundar. Att bedriva löshundsjakt, vilket är en del av friluftslivet på landet, var uteslutet. Man skickade i stället ut tjänstemän som skulle informera om vargens ofarliga och naturliga beteende. Barn fick smeka vargpälsar. Befolkningen fick höra på informationsträffar att den uppkomna situationen var något som man måste vänja sig vid. Alla drabbade kände sig förnedrade och ilskan kokade.

Globalt sett är vargstammen inte utrotningshotad. Idag uppskattas vargstammen bestå av 365 vargar i Sverige

Efter att ha utrett vargfrågan med beaktande av alla intressen och en lång remissrunda, beslutade vår svenska riksdag, december 2013, att det räcker med 170-270 vargar för att uppnå alla krav, däribland biologisk mångfald. Endast MP och V röstade emot. Den svenska landsbygden andades ut, riksdagsbeslutet låg inom den acceptabla ramen. När S och MP sedan tog över makten 2014 höjdes dock nivån till 300 vargar.

Detta hände det år då jag just hade blivit pensionär och bestämt mig för att engagera mig några år i politiken. Liberalernas ideologi låg mig närmast. Landsbygdens frihet måste försvaras.

Globalt sett är vargstammen inte utrotningshotad. Idag uppskattas vargstammen bestå av 365 vargar i Sverige. Efter beslutad licensjakten och naturlig nettotillväxt, kommer vargstammen att ligga på ungefär 50 procent mer än den övre gränsen i riksdagsbeslutet 2013. Risken för att den illegala jakten kommer att öka igen är uppenbar.

Det var bättre förr, då hade vi inga vargar och vindkraftverk och man kunde leva på sitt jordbruk. Det är lätt att tänka så om man idag bor på landet. Effekten av landsbygdens oro inför framtiden återspeglar sig i Brexit och Trumps väljare. På den svenska landsbygden röstar man också allt mer i den riktningen. Procentuellt är SD dubbelt så stora i Dalarna som i Stockholm.

För oss Liberaler är demokrati och frihet nyckelord. Låt oss agera för ett mera sammanhållet samhälle där landsbygdens röst hörs och respekteras och där friheten gäller även utanför stadsmuren.

Magnus Bohman (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel