Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Styr upp parkeringarna i Norberg

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Nu har NVK eller underleverantör varit runt i Norberg och målat nya p-platser helt i strid med gällande regelverk. Kan det här vara förberedelser för de antågande parkeringsvakter som förbundschefen på NVK uttalar sig om i FP den 30 oktober?

Nu är förbundschefen relativt ny på posten och han har en hel del att ta tag i och kanske inte hunnit sätta sig in i förhållandena här i Norberg. Han känner säkert inte heller till att i Norberg harmoniserar inte vägmärkesskyltning och regelverk vilket innebär att ingen kan fällas för brott mot förmodat regelverk. Till exempel gäller stoppförbud på norra sidan av hela Engelbrektsgatan från Hebbegatan till Skolgatan inklusive passagen över torget. Faktum är att så är det inte skyltat.

Nu menar inte jag att det ska vara förbud mot parkering på Norbergs torg. Parkering där är en tillgång för näringsidkare i Norberg. Däremot måste det skrivna regelverket som till stor del är från 2010 omarbetas och harmonisera med verkligheten. Naturligtvis bör inte lastbilar och linjebussar parkera på torget men sedan ombyggnaden av busstorget finns inte längre någon p-plats för bussar där.

Dessutom har nog förbundschefen inte heller läst den parkeringsutredning som Norbergs kommun beställt för en kostnad på runt 200 000 kronor. Slutsatsen i utredningen är att ”i Norberg är det en väl fungerande parkeringssituation” men ”att busstorgets grusplan utpekas som behov av åtgärd”. Dessutom påpekar utredarna att en kommunal kontrollfunktion är relativt dyr. Alltså ett konstaterande av experter att här finns det inget behov av ”lapplisor”.

Har då NVK några planer att lösa det största utpekade problemet med parkering i Norberg? P-platser på busstorget som tidigare utlovats inför ombyggnaden ? Här har till och med en före detta NVK-tjänsteman uppgivit till mig att anledningen till att parkeringen stoppats är planering av ett eventuellt p-garage? Den mycket bristfälliga planeringen av busstorget och de skenande kostnaderna för detta är väl orsaken till att det inte blev mer än en grusplan.

Sedan skulle det vara intressant om NVK kan förklara skyltningen vid Fridahallen. Specialdesignade skyltar som säkert kostat extra. Här finns det absolut ingen juridisk grund för några ”lapplisor”.

Egentligen borde man väl bara skratta åt hela soppan men när räkningar kommer på rad till oss skattebetalare blir det nog både gråt och tandagnisslan.

Torbjörn Norgren (PNF), Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel