Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SU en lekstuga för okunniga politiker

Jag undrar om det inte skulle utgöra mindre skada för Norbergs kommun om vi ställde in åtta pappfigurer när sociala utskottet sammanträder istället för de nuvarande politikerna. Besluten skulle troligen hålla en högre nivå än de gör idag – vinsten är att man slipper betala arvoden till ledamöter som i grunden inte har en aning om vad de beslutar om.

Bakgrunden till min frustration är detta. Hösten och vintern 2019-2020 lämnade kommunrevisionen i Norberg allvarlig kritik över med vilken passivitet och nonchalans politikerna i Norbergs missköter sina uppdrag. Socialförvaltningen hade under flera års brutit mot lagstiftningen som reglerar offentliga inköp. Det systematiska kvalitetsarbetet lyste med sin frånvaro och hemtjänsten var i fritt fall.

Vi som efter den salvan hyste en förhoppning om att kritiken skulle skärpa ledamöterna har idag skäl att vara besvikna. Kritiken ha fått motsatt effekt och verkar ha fungerat som ett sömnpiller på ledamöterna. Uppföljning och tillsyn lyser med sin frånvaro och alla försök till att kontrollera och ställa krav på förvaltningens tjänstepersoner motarbetas.

Ordföranden driver sin linje under mottot ”vi är enbart fritidspolitiker och skall lita på våra tjänstepersoner ”. Uttalandet skall ses mot bakgrund av att just dessa pålitliga tjänstepersoner rundat politikerna sedan 2016 vilket kraftigt ifrågasatts av kommunens revisorer.

Min frustration steg till oanade höjder när utskottet den 21 juni röstade ner ett förslag som innebar att förvaltningen skulle redovisa sin årliga kvalitetsberättelse. Detta kan tyckas särskilt angeläget efter ett år där revisorerna upptäckt omfattande brister i kvalitetsarbetet. Under just denna punkt visade det sig att ordförande inte hade en susning om innebörden eller vilken betydelse en kvalitetsberättelse har för politikernas lagstadgade uppföljning och tillsyn.

Jag måste erkänna att jag är innerligt trött på politiker som inte tar sitt uppdrag på allvar utan går på sina möten utan att ha satt sig in i de ärenden man skall fatta beslut om. Vi har en utskottsordförande som vägrar att sätta sig in i utskottets ärenden och samtidigt lyfter 10 900 kronor i månaden i arvode. Att hans agerande strider mot de etiska regler vi för tolv år sedan satte upp för oss politiker reflekterar han inte över.

Socialdemokrater, vänsterpartister och moderater. Ta ert uppdrag på allvar eller avgå. Det här är ingen lekstuga.

Christer Filipsson (DiN)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel