Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tusen tack till er som skolat våra ungdomar på deras första jobb

Annons

Sommarlovet mellan år 9 och första året i gymnasiet har jag ofta upplevt som magiskt. Vi lärare vet att något händer under det där sommarlovet, där många går in i lovet som ett barn men går ut ifrån lovet mer vuxen än ett barn.

Så har jag fått följa denna transformation med ett av mina egna barn. I början av sommaren handlade diskussionerna hemma mer om uppmaningar om att inte sova för länge, inte vända på dygnet för mycket, att äta regelbundet och gärna med resten av familjen - till att nu handla om helt andra saker.

De senaste två veckorna har jag själv haft sovmorgon, medan den som var ett barn har gått upp på morgonen. Hen har ätit frukost, utan behov av tjat, och tagit med sig en lunchlåda. Vad kan denna snabba förändring ha kommit ifrån? Jo, hen har haft sitt första sommarjobb!

När någon i personalen är ny, så kan det upplevas som jobbigt att behöva lära någon annan det man själv tycker är självklart. Det är dock viktigt att ungdomar kommer ut i sina första jobb, av olika anledningar. Som alla jobb du inte har utfört tidigare, är viss handledning nödvändig. Därför är ni som har varit handledare mycket viktiga. Ni har spelat en stor roll för ungdomarna, men också för vårt samhälle och för förståelsen av att alla jobb är viktiga. Allt hör ihop.

Det är genom det första arbetet, som du förstår vikten av att fungera i en arbetsgrupp. Genom det första avlönade jobbet, förstår du att du både förväntas och behöver ta ansvar för dina arbetsuppgifter. Du behöver komma i tid, låta mobilen vara under dagen och se till att du har förutsättningar för att klara en arbetsdag. Det betyder således att du behöver ha tillgodosett basala behov som mat och sömn.

Idag möts jag efter arbetsdagens slut inte längre av ett barn, utan av en vuxen person som bubblar av erfarenheter med andra vuxna. Där diskussioner med arbetskamrater spelar stor roll och där nya perspektiv på livet har uppstått.

Tusen tack till alla er som handlett våra ungdomar!

Liane Blom, Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel