Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad händer nu efter NVU?

Annons

För en månad sedan besökte jag en butik i Dala-Järna. Båda kassorna var bemannade och ingen hade kö. Vem skulle jag välja. Det blev den med en yngre kvinnlig medarbetare. Då hördes från den andra kassan ”Nu blir jag ledsen”.

Nu är jag riktigt ledsen då jag ser vilken okunskap som florerar bland våra högsta chefer och politiska företrädare när det gäller ett nedsläckt NVU. Johanna Odö (S) säger att nu blir vi av med komvux till Fagersta. Sanningen är att nu får Norberg ta ansvar för både gymnasiet och komvux med vidhängande bland annat SFI.

Det fina med förbundet var att de tog över ansvaret som skollagen lägger på kommunerna att vara huvudman för det ovan nämnda. Så nu kommer Norberg och Fagersta och Skinnskatteberg bli tvungna att organisera om sig.

Vad gäller gymnasiet kan frigymnasier eller gymnasieskolor i andra kommuner ta över administration och allt kring studierna men det blir då frågan om så kallad interkommunal ersättning där exempelvis Norberg har att betala vad fakturan visar. Det fria gymnasievalet gör ju att elever kan söka vilket gymnasium som helst i hela landet. Med NVU fanns ändå en inblick i vad kostnaderna var för varje enskild elev. Så blir det inte nu.

När det gäller komvux blir kommunen huvudman. Undervisningen kan på entreprenad läggas ut till andra aktörer men administration och exempelvis betygsunderskrift ska skötas av någon utsedd av huvudmannen.

Jag blir riktigt ledsen att som ledamot i direktionen för NVU nu i efterhand få veta vad många redan känt till och arbetat för nämligen en avveckling av förbundet. Inre kretsar och oöppenhet skapar politiker förakt inte bara bland de som vi är satta att representera.

Nu är jag så ledsen att jag sällar mig till den gruppen.

Att ”hela Norberg”-konstellationen förordar en nedläggning på mycket lösa grunder gör mig verkligen inte gladare.

Putte Dahlström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel