Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad vill Fagersta vinna på att splittra NVU?

Ah, som medborgare kan man bara häpna. Fagersta spänner musklerna. Vill visa "småsyskonen" vem som sitter på MAKTEN. Åh, vad härligt!

Vi lämnar NVU! Vill vill bestämma allt! Tja,vem vill inte det?

Fagersta anger oklarhet i NVUs finanser, redovisning och kostnader. Så, med lite allmän misskreditering, vips "förhandlingsläge". Så här kan vi inte ha det; de små får stryka på foten. Rätta sig efter Storebror.

Klart man undrar - ska NVK gå samma öde till mötes?

Nå, åter till NVU. Till vad nytta? För att uppfylla något politiskt löfte i fullmäktige. Marino är ju kung i Fagersta nu när Stig H har abdikerat. Nu gäller att visa handlingskraft. Och förstås, vinna några politiska poäng hemmavid.

"Vår insyn i NVUs ekonomi är inte god nog.", säger Marino. Hmm...det kan väl inte NVU lastas för. I 20 år har NVU fungerat. Visst, med lite brister och gnissel, som så ofta sker i gränsöverskridande samarbeten. Men alltså, bristande insyn? Fagersta har varit en aktiv partner i detta samarbete under hela denna tid, 20 år. Har man inte haft koll? Rett ut oklarheter? Gjort revision. Rättat till det som varit oklart eller fel?

Ah, pengar rullar runt, var så viss. Stora pengar. Så, om man funderar en smula. Vad vill Fagersta vinna? Ligger en slamkrypare och lurar i vassen? Kanske. Går den att upptäcka? Tja. Kanske Marino har lyckats kroka den? Det lär vi aldrig få veta. Men man kan ju spekulera... Vad finns att vinna på detta brutala beslut? Lämna NVU? Ja, något måste det vara. Stålar, kanske? För så mycket har vi lärt oss om politik; inga politiska beslut fattas utan avseende på egen vinning, må sedan vara politiskt eller ekonomiskt.

Man skulle kunna tänka sig att Fagersta går in och rättar till bristerna i NVU:s ekonomiska styrning. Det är ju inte direkt USAs ekonomi vi talar om. Omsättningen ligger runt cirka 150 miljoner per år. En överblickbar summa, även om den för oss, gemene man, syns hög. Men se det steget orkar inte Fagersta ta. En konstruktiv revision, och möjligen rekonstruktion av NVUs upplägg och organisation borde vara överst på Marinos dagordning. Men nä.

För vi kör "maktspelet". Ställer de "små" mot väggen. Och, tänka sig; då kan Fagersta som ensam ståtare av de högre utbildningarna i vårt närområde mjölka Norberg och Skinnsberg på stålar. För det fattar vi alla - Fagersta vill tjäna en hacka. Och vem kommer att betala? Jo, men det är väl klart. Norberg och Skinnsberg. Våra elever kommer att leverera en slant. Exakt hur mycket? Oklart. Men det handlar om minst 60.000 kronor per år och elev. Det är den ersättning NVU betalar Avesta för de elever som väljer Avesta gymnasium som lärosäte. Alltså, blir rätt mycket.

Beklämmande. Pengar. Kan vi inte ens i Västmanlands hjärta slippa att besudlas av girighet? Givetvis har Marino byggt upp trovärdiga skäl bakom beslutet...men mellan skål och vägg...stavas det pengar.

Så kan man göra en annan dyster reflektion. Vi tre kommuner som ingår i NVU är beroende av varandra. Långt mer än via kronor och ören. Blodsband. Geografiskt, kulturellt och historiskt. Här samsas kultur och industri i god harmoni. Till gagn för alla tre orter. Att en av deltagarna i denna trojka råkar ha en fetare plånbok ger dem ingen rätt att sätta oss andra på undantag.

Ödmjukhet. En utsträckt hand. Det tjänar vår framtid vida mycket bättre. Tre av Sveriges minsta kommuner. Du, Marino! Du kan väl fundera. För allas bästa. Vi är, gemensamt, ryggraden i denna del av länet. Utgör, tillsammans, hjärtat. Samarbete är vår kompass mot framtiden. Låt oss aldrig glömma det!

Richard Hichens-Bergström

Författare och Västmanlänning

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel