Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vänsterpartiet offrade hemtjänsten på maktens altare

Artikel 5 av 9
Problemen inom Norbergs hemtjänst
Visa alla artiklar

Den arbetstyngda personalen på hemtjänsten i Norberg välkomnade rapporten som den oberoende utredaren Ramon Perez Cortez levererade den 10 augusti 2019.

I rapporten fick de äntligen bekräftelse för den vanmakt de känt för att jobba i hemtjänsten. Rapporten gav dem också för gången på många år en möjlighet att beskriva hur verkligheten ser ut i hemtjänsten och för brukarna. Det tändes samtidigt ett hopp om att politikerna nu skulle ske genomföra nödvändiga förändringar.

Rapporten identifierade stora problem som personalen försökt att föra fram till cheferna. De har vägrat att lyssna eller så har de gått i försvar och anklagat de som klagat för att vara motsträviga och illojala. Rapporten levererade samtidigt förödande kritik mot förvaltningsledningens bristande ledarskapsförmåga.

Sociala utskottet insåg det uppenbara i att förvaltningsledningen saknar den förmåga som krävs för att genomföra de förbättringar som krävs för att hemtjänsten skall fungera på det sätt som vi förväntar oss.

Ni som följt debatten vet att både kommunchef och kommunalråd, med anledning av att rapporten offentliggjordes, ryckte ut för att skydda sina chefer. Samtidigt startade en smutskastningskampanj som enbart syftade till att misskreditera utredaren och därmed också utredningen.

Vi var övertygade om att vänsterpartiet var ett parti som skulle agera och göra allt för att personalens situation skulle förbättras. Vi inser nu att de inte tänker göra det. Den 21 oktober röstade de i kommunstyrelsen för ett förslag som innebär att de chefer som rapporten i princip inkompetensförklarat får uppdraget att leda det fortsatta utvecklingsarbetet i hemtjänsten.

En samlad opposition argumenterade förgäves mot S och V som inte hade lust att debattera eftersom de redan bestämt sig för vad de skulle tycka. Obegripligt liksom att den person som ersatte Hölke röstade tvärtemot vad hon hade önskat. Röstsiffrorna blev 7-6 för majoriteten som därmed släckte hoppet hos hemtjänstens personal. Nu får majoriteten ta ansvaret för vad de ställt till med.

För Vänsterpartiet tycks makten i kommunen vara viktigare än att vi levererar god omsorg inom hemtjänsten. Man kan osökt ställa sig frågan om det finns någon ideologi kvar hos Norbergs vänsterparti eller har man förminskats till ett bli en lakej år det stora S. Hemtjänsten offras på maktens altare.

Människor i allmänhet har et kort minne men detta svek hoppas vi sitter kvar i minnet tills nästa val. Västern är inte ett parti man kan lita på… makten framför allt.

Christer Filipsson

Sociala utskottet

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel