Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vänsterpartistiska lögner om Brukskontoret

 
Försäljningen av Brukskontoret
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet skyr inga medel och verkar inte ha några som helst gränser i sina försök att få frågan om Brukskontoret och Norra Station till något det inte är. Korrekta fakta är grundläggande för demokratin och att fortsätta påstå att det skulle vara hemligt, bli dyrare eller att fastigheterna inhandlats till överpris är minst sagt skrämmande.

I grundlagens tryckfrihetsförordning befästs offentlighetsprincipen, som kommunen lyder under. Alla upprättade eller inkomna handlingar ska vara tillgängliga för allmänheten. Det finns ingen som helst möjlighet till hemlighållande. Varken nu eller om 25 år. Man behöver inte ens gå till domstol, utan man kan kliva in på kommunkontoret, ringa eller e-posta och begära ut den handling man vill ha. I detta finns ingen annan sanning.

Fagersta kommun betalade sammanlagt 17,5 miljoner kronor för Brukskontoret och 2,6 miljoner för Norra Station vid köpet. Den föreslagna försäljningen sker till precis samma belopp, sammanlagt 20,1 miljoner kronor. Det är att få tillbaka varenda öre. Fastigheten köptes med hyresgäster och föreslås säljas med hyresgäst, det är en del av värdet. Att sälja utan hyresgäster, som Vänsterpartiet föreslagit, ger inte samma värde. Så det är en ren och skär vänsterpartistisk lögn att det köpts eller sålts till överpris.

Men det är till och med bättre än så, tack vare redan tagna avskrivningskostnader så gör Fagersta kommun en reavinst på omkring 3 miljoner kronor, som kan användas till merkostnader i samband med flytt. Det är att kunna flytta in i ett nytt kontor utan att behöva lägga ut en krona.

Fagersta kommun betalar inte totalt 3,6 miljoner idag för kontorslokaler. Totalt uppgår driften för kontorslokalerna i Fagersta kommun idag till 5 965 000 kronor. Den totala kostnaden för kontorslokaler kommer enligt förslaget att ligga på 5,6 miljoner kronor. Då har vi ändå inte tagit hänsyn till att vi fram till förra året betalat 7 051 000 kronor, innan vi beslutat om generell sänkning av internhyror likväl som ett särskilt återredovisningskrav med anledning av stora återbetalningar. En kostnad som kommer att öka när kontraktet med Arbetsförmedlingen löper ut. Så det blir inte dubbelt så dyrt, det blir inte ens lika dyrt – det blir billigare.

Det är tragiskt att personer i den offentliga debatten saknar en moralisk kompass, tar till rena osanningar och missbrukar demokratin för att spela ett politiskt spel.

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel