Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var är solpanelerna och vindkraften, Skinnskatteberg?

Klimatfrågan är hela mänsklighetens och hela vår planets ödesfråga. Den viktigaste orsaken till den globala uppvärmningen är utsläppen av växthusgaser, framförallt koldioxid från förbränningen av fossila bränslen, kol och olja. Vi måste alla anstränga oss att ersätta de fossila bränslena med förnybara energikällor. Det handlar om sol, vind och vatten, men vi kan också bränna till exempel skogsavfall, energiskog och biogas. Det handlar då om sådant material där nytillväxten absorberar koldioxiden.

Även kommunerna måste delta i det här arbetet. Skinnskattebergs kommun har outnyttjade möjligheter:

Kommunen kan ta initiativ till en solpark där även enskilda kan köpa andelar. Kommunala fastigheter kan utrustas med solpaneler.

Kommunens nybyggnation måste vara energisnål och i största utsträckning uppvärmd med förnybar energi.

Kommunens ganska omfattande bilflotta, som i dag i huvudsak är dieseldriven, måste ersättas med el- och biogasdrivna fordon. Kommunens bilar går för det mesta korta sträckor, där eldrift är det bästa alternativet och biogas kan numera tankas både i Fagersta och Köping.

VL:s busstrafik är huvudsakligen biogasdriven och därmed klimatneutral. Större delen av busstrafiken sköts av regionen (landstinget), men kommunen måste agera för att göra den mer attraktiv. Kommunen har förhållit sig helt passiv till den tidtabellsomläggning som hackade sönder stombusslinjen Avesta-Eskilstuna i småbitar.

Ett ambitiöst mål är att Skinnskatteberg ska vara självförsörjande med elektricitet från förnybara källor. Kommunen med alla sina invånare och företag gör av med ungefär 50 GWh per år. De små vattenkraftstationerna framförallt i Hedströmmen bidrar med cirka 15 GWh. Solparken, energisnålt byggande och solceller på fler tak kan kanske bidra med ett par gigawattimmar. Men mycket återstår, men med 4-5 vindkraftverk skulle målet kunna uppnås. Från kommunens sida har man hittills haft en ganska njugg inställning till etablering av vindkraft.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel