Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var ligger problemet eller vågar vi inte göra fel

Idag måndag efter en blöt och blåsig löparvända i skogen i Nordansjö åker jag hemöver. Kommer ut på Fraggvägen och svänger in mot byn. Bara efter 150 meter ser jag hur en björk halvvägs hänger över vägen. Vinden tar i så jag tänker ”bara den inte ramlar ner över mig”.

När jag kommer hem pustar jag ut ett tag, lyfter sedan luren och ringer till kommunen och felanmäler. Det är en chansning eftersom klockan passerat 16.00. Tar nästa nummer som är till SOS i Västerås. En vänlig röst svarar. Jag förklarade då hur det var med björken och varför jag just tänkte att jag skulle ringa. Massor med personer har naturligtvis sett björken hänga över vägen men tänkt att det är väl någon annan som ringer. Just idag kände jag att jag var den där andra.

Efter att jag lämnat en beskrivning om var efter Fraggvägen det var, fick jag lämna mitt telefonnummer. Efter 10 minuter blir jag uppringd av en herre från NVK. SOS hade kontaktat honom. Han hade väl jour tänkte jag. Han kunde snabbt konstatera att NVK, kommun, hade inget med björken att göra. Jag försökte förklara hur jag gjort och tänkte och föreslog att SVEVIA kanske hade något med vägen att göra. Men SVEVIA skötte bara vägen och eftersom björken ännu inte låg på vägen kunde det inte vara deras ansvar att ta bort björken. Det var markägarens ansvar. NVK skulle kontakta SOS igen.

Nu är klockan 19.30 och björken hänger lika. Det naturliga hade naturligtvis varit att NVK tagit initiativ till att snabbt få undan björken och sedan ägnat sig åt ”smittspårning”, alltså ägarspårning i morgon och förklarat läget och vilken åtgärd man vidtagit.

Mina stora frågetecken handlar om hur vi lyckats skrämma människor så de inte vågar handla efter eget huvud, för jag är säker på att mannen från NVK snabbt och effektivt fått undan björken om han bara känt sig trygg i det han borde göra. Nästan alltid är tillvaron långt ifrån linjär och då kan vi inte heller ha linjära system där kreativitet och eget tänkande tenderar att ”straffas” och byråkratiska låsningar förlamar. Om du vill åka säkert efter Fraggvägen kör via NOK-stugan.

Putte Dahlström (PNF)

Anmäl text- och faktafel

Direktreplik:

När man ser ett träd som håller på att blåsa ned oavsett var i en kommun så bör NVK rycka ut och åtgärda. Så kan man uppfatta denna insändare vid första anblicken, det rimliga i det här fallet vore väl att ta reda på vem som är markägare och be om åtgärd!

Händelsebeskrivningen att SOS kopplade vidare till NVK som hörde av sig och gav dig, 10 minuter senare information om att ärendet är utanför NVK:s arbetsområde är en snabb och korrekt återkoppling utifrån vad vi kan göra.

Vi har ett antal påringningar om olika typer av händelser som rör områden långt utanför våra befogenheter varje dag, där vi informerar den som ringer det vi vet om mark, ansvar och vad personen kan försöka gå vidare med.

NVK kan och ska inte gå in hos annan markägare, eller tomtägare, och börja hugga ned träd eller göra andra åtgärder, det är långt utanför våra befogenheter.

Kenneth Berggren, förbundschef, NVK.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel