Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför bryr sig inte S om kriminaliteten?

I en debattartikel i FP den 27 november 2020 menar riksdagsledamöterna för S i Västmanland att den bild av socialdemokrater som ”alltför snälla i synen på lag och ordning är falsk”.

Jag håller inte med dem alls. Det finns inget snällt med den laglöshet och oordning som numera präglar Sverige. Det enda falska är statsministerns påstående ”vi såg det inte komma”. Ända sedan 1990-talet har den systemhotande brottsligheten uppmärksammats.

I flera år nu under socialdemokratiskt styre har det skett en enorm ökning i antal sprängdåd, rån och skjutningar.

När det dödliga våldet minskar i våra grannländer så har det ökat i Sverige under den socialdemokratiska regeringen.

Tyvärr saknar dagens Socialdemokrater förmågan att hejda denna utveckling.

De föreslår istället samma ”satsningar” och ”extrasatsningar” som sedan länge har har visat sig verkningslösa.

Riksdagsledamöterna tror att en ”sjujäkla” tillskott på ett antal miljoner till ”skola, vård och omsorg” är ”avgörande för att vända utvecklingen”. Men det finns inget bevis för dagens utgifter till dessa områden och eventuell högre utgifter skulle ha någon betydelse för brottsutvecklingen.

I värsta fall kan dessa tillskott till och med öka kriminellas förtjänster, eftersom en stor del av vår välfärd numera förskingras av kriminella nätverk. De västmanländska riksdagsledamöterna saknar nog insikt om hur långtgående och hur allvarligt kriminaliteten har drabbat vårt samhälle.

Likaväl visar riksdagsledamöterna en förbluffande aningslöshet över Socialtjänsts obefintliga förmåga att avstyra ungdomar ifrån kriminalitet. Dagens HVB-hem och institutioner är i bästa fall verkningslösa. I värsta fall kan de vara direkt farliga för ungdomar som där kan utsättas för diverse övergrepp, något som framkom i SVT:s granskning den 29 november 2020. Dessa hem och institutioner har sedan länge tillåtits att förfalla.

Att dagens socialdemokrater aldrig kommer att kunna vända på dagens allvarliga situation märks dock allra tydligast i deras brottsbefrämjande belöningar till utländska kriminella.

Socialdemokraterna har sedan länge vägrat att införa obligatoriska utvisningar av utländska brottslingar oavsett hur grova brott de har begått. Våra domstolar utvisar endast i enstaka fall utländska brottslingar efter avtjänat straff.

Flera av dem som belönas med fortsatt uppehåll i Sverige fortsätter ofta med ytterligare brott.

Att Socialdemokraterna möjliggör att flertalet grova brottslingar kan fortsätta sin brottsliga bana i Sverige i all oändlighet, visar att Socialdemokraterna bryr sig föga om kriminalitetens konsekvenser, varken i Västmanland eller någon annanstans i Sverige.

Eythor Hilmarsson, Hasselapedagog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel