Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför vill FP förminska människors oro?

I artikeln ”Därför är SD:s svartmålning falsk” Den 6 december 2019, påstod FP:s ledarskribent att ”det dödliga våldet minskar. Detta är fakta” – när det dödliga våldet i Sverige, enligt BRÅ, har ökat konstant sedan 2012.

FP:s ledare avfärdar nu ännu en gång människors oro för den allt grövre kriminella utvecklingen i Sverige i ”Varför är vi så rädda för att gå ut på kvällen?” den 24 juli 2020. Samma dag rapporteras det om skottlossningar samt ännu en överfallsvåldtäkt i Sverige. Samtidigt ställer sig Matilda Molander frågande till varför just kvinnor i synnerhet avstår från att gå ut ensamma på kvällen. För även om ledaren hänvisar till BRÅ om att vissa brott, så som cykelstölder, är lägre i de flesta av Västmanlands kommuner jämfört med rikssnittet, avstår ledaren från att nämna BRÅ:s egen statistik om att under den senaste tioårsperioden har de anmälda våldtäkterna mot kvinnor/flickor ökat med 43 procent.

Att Sveriges, och även Västmanlands kvinnor, upplever oro och obehag att vistas ensamma utomhus är förståeligt. Våra myndigheter och politiker har under lång tid visat sig oförmögna att vända denna utveckling. Ledaren menar dock att vi medborgare har ”ett eget ansvar för tryggheten där vi bor” och menar käckt att kvinnor helt enkelt ska ”ta väninnorna under armen och gå ut”. Vad kvinnor utan ”väninnor att ta under armen” ska göra lämnar ledaren osagt.

Ledaren tycker även att det är viktigt att påpeka att ”otryggheten är extra stor hos personer med utländsk bakgrund och hos lågutbildade”. Kan det vara så att dessa människor ofta bor i de flertalet områden som kallas för utsatta eller särskilt utsatta områden? Områden som polisen själv behöver extra förstärkning för sitt arbete och kännetecknas av risk för att utsättas för våld i offentlig miljö? Tycker ledaren att de som bor i dessa områden har ett eget ansvar för tryggheten där de bor eller gäller det de som bor i andra områden? Vilka områden rekommenderar FP:s ledare ”de mest rädda” äldre kvinnorna att gå ut på kvällen? Oavsett visar Molander en häpnadsväckande arrogans och likgiltighet för människors utsatthet.

Det är bra att föreningar vill bistå för ökad trygghet med nattvandringar, men inga civila engagemang kan ersätta statens ansvar och medel för att hålla tillbaka kriminaliteten.

Däremot kan, som FP:s ledare nämner, kommunalt anställda ordningsvakter ingripa mot brott, och med sin närvaro minska människors utsatthet för brott, och därmed öka tryggheten.

Om Fagersta-Postens ledare skulle lyckas övertyga Västmanlands kommuns politiker att anställa väktare skulle det kunna öka tryggheten. Att förminska och avfärda människors oro ökar däremot inte tryggheten. Det visar även på en häpnadsväckande arrogans och likgiltighet för alla oss västmanlänningar som oroar oss för Sveriges allt mer eskalerande kriminella utveckling.

Eythor Hilmarsson, Hasselapedagog

Replik direkt från ledarskribenten

Människors oro ska inte förminskas, men den ska heller inte förstoras. Självklart finns det risker med att röra sig utomhus. De måste tas på allvar. Men vår rädsla måste också stå i proportion till hur stor risken är att bli utsatt för ett brott. Annars begränsar vi våra liv mer än vad som är nödvändigt.

I Västmanland är risken att bli utsatt för brott lägre än i resten av Sverige, ändå är västmanlänningar räddare än svenskar i allmänhet för att gå ut på kvällen.   

Som jag skriver i ledaren så har kommun och ordningsmakt ett stort ansvar för att se till att människor känner sig trygga i samhället. Men det räcker inte med ordningsvakter och poliser för att skapa trygghet. Ska vårt samhälle kännas tryggt krävs också att det rör sig människor på gator och torg. De människorna kan inte vara några andra än vi som lever och verkar här.

Matilda Molander, politisk redaktör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel