Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi får aldrig glömma massakern på Utöya

Annons
Minnesplatsen på Utöya. Foto: Jon Olav Nesvold /  TT

Att minnas. Det har nu gått 5 år. Fredagen den 22 juli 2011 avrättades norska socialdemokrater, mestadels ungdomar.

På lägerön Utöya släcktes 69 politiskt engagerade ungdomars liv och 8 personer dog vid bombningen av regeringsbyggnaden i Oslo.

Detta var en planerad och ofattbar massaker riktad mot arbetarrörelsen. Jag minns var jag själv befann mig när nyheten om terrordådet i Oslo kom. Och ingen trodde att en etnisk norrman utklädd till polis var gärningsmannen.

Massmördaren, Anders Behring Breivik, med högerextrema, främlingsfientliga åsikter och ett maskingevär i handen, såg i dessa ungdomar ett hot mot ”sitt” framtida Norge.

Hans sjuka tankar och idéer kan vem som helst hitta på nätet och bland bloggare, där den grund-läggande tanken är att muslimerna håller på att ta över.

Den idévärlden finns hos företrädare för riksdagspartier både i Norge, Sverige och Danmark.

Gärningsmannen var ensam om sina handlingar men kan inte förstås om man inte förstår det politiska klimat som finns både i Norge och här i Sverige. Breivik hatade det mångkulturella samhället, han hatade islam och han kände sig förrådd av det norska politiska etablissemanget.

Det norska social-demokratiska ungdomsförbundet engagerade sig i kampen mot rasism och främlingsfientlighet, därför skulle de utrotas.

Vi får inte glömma att öppenhet, tolerans, demokratin och friheten ständigt måste försvaras.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons