Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktiga liberala och borgerliga reformer får stå tillbaka

I ett upprop begär ett 50-tal liberaler varav flertalet i Västmanland att Liberalerna snarast ska deklarera att de förespråkar en borgerlig regering. Det är en intressant utveckling och förhoppningsvis sprider sig även uppropet till regionpolitiken.

Liberalernas samarbete med Socialdemokraterna i Region Västmanland har inneburit att flera viktiga liberala och borgerliga reformer fått stå tillbaka.

Valfrihetsreformer lyser med sin frånvaro. Moderaterna tror på valfrihet och att individen ska få göra egna val, vi har därför bland annat föreslagit valfrihet inom psykoterapi – något som liberalerna också gick till val på. Men under det nuvarande styret verkar liberalerna inte vara intresserade, eller tillåts inte, att få igenom sitt vallöfte. Låt oss hoppas att liberalerna framöver vill utveckla valfriheten för västmanlänningarna tillsammans med oss.

En omfattande byråkrati och detaljregleringar är varken effektivt eller liberalt och under det nuvarande S-styret har inga reformer genomförts för att minska de administrativa kraven och krånglet för vårdpersonalen. Samtidigt ökar antalet administratörer. Moderaterna har bland annat föreslagit att ett antibyråkratiseringsråd skall införas lokalt i syfte att minska regelbördan – en reform som liberalerna föreslagit nationellt. Vi har även föreslagit anställningsstopp för centralt placerade administratörer. Tyvärr verkar inte liberalerna regionalt vara intresserade, eller tillåts inte, att få igenom liberal politik som drivs av liberalerna nationellt.

Att ställa krav är att bry sig, det är bland annat därför vi moderater har föreslagit att det ska kosta mer att utebli från sitt inbokade besök inom hälso- och sjukvården. Varje år uteblir 28 000 patienter från sitt inbokade besök, resultatet är längre vårdköer och kostnader på över 30 miljoner kronor i produktionsbortfall. Tyvärr fick vi inte något stöd från det S-ledda styret för att driva igenom förslaget.

Trygghetsfrågor är frihetsfrågor och tyvärr är det bara att konstatera att det nuvarande styret inte ger den växande otryggheten det fokus som det förtjänar. Allt för många västmanlänningar avstår från att ta en löprunda eller promenad för att det är otryggt. Hot och våld mot vårdpersonal är vanligt förekommande. Näringslivet drabbas i högre utsträckning av brottslighet och 10 procent av västmanlänningarna avstår från att åka kollektivt för att det är otryggt. Otryggheten påverkar regionen på så många plan och vi har ett ansvar för att öka tryggheten i Västmanland. Moderaterna har genomgående presenterat förslag som regionen bör vidta för att öka tryggheten, men allt för ofta möts dessa med ett svalt intresse. En borgerlig politik måste ta den växande otryggheten på allvar.

Detta är bara ett axplock av borgerlig politik som inte fått stöd i regionfullmäktige till följd av Liberalernas och Centerpartiet samarbete med Socialdemokraterna. Borgerlig politik genomförs bäst av borgerliga partier tillsammans. Förhoppningsvis inser liberalerna detta snart, både nationellt och regionalt.

Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel