Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vuxna måste agera när pojkar behandlar flickor som skit

”Mamma, har du någonsin funderat på att du skulle vilja byta kropp med någon?”

Orden skär genom hjärtat och det skälver inombords, orden kommer från en dotter, hon är 10 år gammal.

Men vi förstår precis varför hon frågar, vi vet att den känslan jagat oss också sedan vi var 10 år.

Vi vet också vad det handlar om, att hon från och med nu kommer att bedömas och bekräftas utifrån sitt utseende, inte för vad hon åstadkommer. Vet att hon kommer att försöka ändra på sig, försöka duga, den kampen börjar nu, och kommer pågå resten av hennes liv.

Vi försöker ständigt hjälpa våra döttrar att tänka annorlunda. Vi läser Godnattsagor för rebelltjejer, frågar våra döttrar varje kväll vilket kön som är det starkaste könet, vi avslutar varje dag med att säga åt dem att ”inte ta skit”. Vi hoppas att den kampen ger dem skydd, att den ger dem förmågan att säga nej, säga ifrån, reagera och agera.

Vi är givetvis livrädda att det ändå inte räcker. Vi kan inte skydda dem från livet, vi måste rusta dem för livet, för vi vet, att den fula verkligheten flåsar dem i nacken.

Men spelar det någon roll vad vi gör, om andra vuxna i deras närvaro sanktionerar beteenden från pojkar och viftar bort dem med ord som ”Pojkar är som de är”, ”Ni ska inte bry er om dem, de gör så för att de gillar er”?

Vi vill skrika, högt, att pojkar som beter sig som skit, aldrig ska tillåtas fortsätta bete sig som skit. Pojkar som sexualiserar flickor, ska aldrig få tillåtelse att fortsätta med det. Vuxna personer runt dem, som inte är vi, måste berätta nya sanningar för dem. De måste svara våra döttrar att ”pojkar som beter sig illa gör det för att ingen har lärt dem bättre”. Men det är ALDRIG okej, och det är aldrig deras fel eller ansvar.

Vår förhoppning är, att minsta tecken på någon form av ett sådant beteende, ska stoppas, tillrättavisas och inte tystas ner eller förminskas till något normalt.

Pojkar behöver få veta, att det inte finns några förmildrande omständigheter för dem där de kan sexualisera och nedvärdera tjejer. Skammen de framkallar tillhör dem, inte flickorna.

Om vuxna runt barnen inte agerar på detta, om de inte ser vilken struktur som leder fram till att flickor fortfarande riskerar att utsättas för övergrepp, så har vi ett gigantiskt problem i samhället. Om vi inte börjar nu, kommer ytterligare en generation flickor behöva tåla denna skit. De kommer tro att sådana händelser inte är ”så märkvärdigt”.

Men vet ni, det ÄR MÄRKVÄRDIGT. En flicka som lär sig tidigt, att hennes kropp och existens, endast är godkänd om en man godkänner den, kommer att tappa hela sin identitet och sin självkänsla. Vi tänker inte stå bredvid och se på när detta upprepas.

Till er som inte ser, som inte vågar, som inte har modet att stoppa detta, vill vi säga en sak; Det är NI som bidrar till att upprätthålla ett samhälle där kvinnor fortsätter värderas efter utseende. Vi kommer aldrig förlåta er som inte gjorde något. Detta slutar med oss!

Tove Winqvist Owetz (S), kvinna in a mans world

Victoria Hedkvist, kvinna och mamma

Anna-Maria Muselli (S)

Ulrica Andersson, administratör Respira Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel