Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Wallsten upprepar sin argumentation

Slutreplik på Marino Wallstens insändare den 11 november

Kommunalrådet i Fagersta, Marino Wallsten (S), har i en insändare upprepat sin argumentation i frågan om kommunrevisionens ordförandes agerande. Wallstens argument är precis desamma som i hans tidigare inlägg i frågan. Det finns därför ingen anledning att ytterligare kommentera argumentationen. Ett visst argument blir inte bättre av att upprepas.

När det gäller sakfrågan kvarstår faktum. Wallsten är inte nöjd med vad Pia Boiardt har fört fram i fullmäktige. Han menar att om hon inte hade alla övriga revisorer med sig och/eller granskningsrapporten borde hon ha varit tyst, annars förlorar han förtroendet för henne. Om inte det är ett försök att tysta revisionens ordförande vet jag inte hur det skulle se ut.

Ytterligare ett litet påpekande om revisionens roll kan dock göras. Wallsten beskriver vad han tror är kommunrevisionens uppgift: ”lekmannarevisorerna i en kommun har uppdraget att från demokratisk utgångspunkt granska om verksamheten lever upp till satta mål, om verksamheten bedrivs effektivt och om det finns en tillräcklig intern kontroll i bolaget.”

Detta är en bra beskrivning av lekmannarevisorernas uppgift (se t ex SKL:s skrift ”Lekmannarevision i praktiken”). Problemet är bara att det inte är lekmannarevision det handlar om. Med lekmannarevisorer avses de som särskilt valts att vid sidan om ett bolags yrkesrevisor granska kommunala företag. Lekmannarevisorer har inte samma uppgift när det gäller ansvarsutkrävandet som kommunens förtroendevalda revisorer. Bara yrkesrevisorn kan lägga förslag till bolagsstämman om ansvarsfrihet.

I SKL:s skrift kan man läsa ”vi bedömer att kunskaperna om lekmannarevisionen behöver öka på många håll, inte minst hos fullmäktige”. Marino till tröst delar han alltså okunnigheten med många andra. Men lite genant är det att man ska behöva påpeka bristen på kunskap hos ett kommunalråd.

Henry Bäck fd. ordförande Skinnskattebergs kommunrevision

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel