Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu tid att påverka

Annons
Beslut om den framtida driften av Bergslagssjukhuset har skjutits upp. Foto: Staffan Bjerstedt

Landstinget skjuter på det formella beslutet om den framtida driften av Bergslagssjukhuset. Efter den långa debatten i landstingsfullmäktige för drygt två månader sedan var det troligt att beslutet skulle fattas i mitten av juni, men tydligen var man inte helt mogen.

Vi Liberaler, och alla som tycker som vi i denna fråga, har fått någon extra månad på oss att påverka beslutet om att landstinget skall ta över cirka hälften av verksamheten på Bergslagssjukhuset.

Jag vill i denna situation framför allt rikta mig till vårt kommunalråd, Marino Wallsten (s).

Det är få saker som är så viktiga för invånarna i Fagersta som tillgång till nära och kvalificerad sjukvård. Det har betydelse för hela kommunens tillväxt. Skola, vård och omsorg måste kännas tryggt för att folk och företag skall vilja bo och verka här.

De senaste sex åren har sjukhuset drivits av Mitt Hjärta enligt det upphandlingsavtal som gjorts. Verksamheten har varit stabil och snarare ökat än minskat.

Enligt den oberoende revisionsrapport som publicerades i höstas var det totala omdömet väl godkänt, inte minst inom det ekonomiska området.

En konsekvens av att Landstinget tänker ta över driften av halva Bergslagssjukhuset, allt förutom vårdcentralen, är att sjukhuset kommer att bli uppdelat på två helt skilda arbetsgivare, Landstinget och Mitt Hjärta.

Landstingets rödgröna politik håller nu på att styra Fagersta mot ett osäkert samhälle vad gäller sjukvård. När Landstinget behöver dra ner på kostnaderna kommer Fagersta att ställas mot väljarstarka områden runt Mälaren. Vi vet sedan tidigare vad som då kan hända, starka nedskärningar i Fagersta.

Oavsett om man tycker att sjukvården i Fagersta skall drivas av Landstinget eller av någon annan, så blir sjukvården sämre i Fagersta med det föreslagna alternativet att Landstinget tar över driften av halva sjukhuset.

Ett delat sjukhus fungerar sämre än ett sammanhållet sjukhus under en gemensam ansvarstagare.

Det är, enligt ovanstående, mycket svårt att hitta argument för att landstingets planer på att ta över halva sjukhuset utan upphandling skulle gagna Fagersta med omnejd. Detta bekräftades också i debatten i landstingsfullmäktige tidigare i våras.

När svaren inte finns så hänvisar politikerna gärna till tjänstemän. Men är inte den skattefinansierade sjukvården en fråga som skall styras av våra politiker i närkontakt med de människor som påverkas av besluten? Eller är det den vänsterpopulistiska synen på att sjukvården inte skall drivas av privata bolag som styr besluten?

Marino Wallsten, du är vårt kommunalråd (s). Detta berör i högsta grad kommunen! Prata med dina vänner i landstinget. Här i Fagersta bytte ni ut V mot M för att tillsammans kunna styra och samarbeta i majoritet. Det verkar hittills ha blivit lugnare, stabilare och mera långsiktigt.

Det är det vi också behöver inom sjukvården, så tala om för dina vänner vad du gjorde och varför. Vi behöver alla hjälpas åt för att rädda Bergslagssjukhuset och liksom i kommunen går det säkert bäst utan vänsterinflytande.

När avtalet med Mitt Hjärta upphör och landstiget planerar att ta över, då är det valår. Tänk på det, både politiker och väljare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons