Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå Centralskolan: I Finland är det ordning

Annons
Min målsättning på Centralskolan är att ge alla elever en möjlighet att komma in på ett gymnasieprogram, skriver Kjell Söderberg.

Jag läste med stor förvåning om Centralskolan i Norberg. Det påstods, att skolan har tappat kontrollen över ordningen. Jag är sedan några år tillbaka verksam på Centralskolan. Jag har arbetat 35 år inom skolvärlden både i Sverige och i Finland och kan intyga att Centralskolan inte skiljer sig åt från andra skolor.

För dig som är Plus-kund: Grannar vittnar om stora problem på Centralskolan

I Finland är det ordning i skolan. En orsak är att vuxna hjälps åt. Där är det inte förbjudet för en vuxen att ta ett eget initiativ och prata med barnen på ett lugnt och sakligt sätt så att de förstår, när de har gjort fel. Det är omöjligt för skolan att i alla sammanhang uppfostra barnen. Föräldrarna har också ett ansvar. De problem som tas upp i artikeln löses därför bäst genom ett möte med skolledningen.

Vi hade en incident på en finsk skola. Två elever hade klättrat upp på taket. Några vuxna ingrep direkt så att det inte uppstod en farlig situation. Rektorn informerades i efterhand om vad som hade hänt.

Min målsättning på Centralskolan är att ge alla elever en möjlighet att komma in på ett gymnasieprogram. Utan en gymnasieexamen är det mycket svårt att få fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Jag vet att skolledningen på Centralskolan är inne på samma linje.

I dagens svenska skola är rektorerna överhopade av krav, förväntningar och mängder med arbetsuppgifter. I Finland har allmänheten stor respekt för rektorns arbete vilket underlättar hans möjlighet att koncentrera sig på sin roll som chef. Skapa också sådana förutsättningar för rektorerna i Sverige!

Kjell Söderberg

Studie- och yrkesvägledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons