Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn behöver röra sig mer – föräldrar i Norberg erbjuds utbildning

Annons

Vi blir uppriktigt glada över att vi har fått en politisk debatt och tycker att det är precis såhär det politiska klimatet ska vara. Vi ska ha en debatt, vi ska argumentera för olika delar, men vi bör behålla respekten för att vi har olika sätt att ta oss dit.

Med detta sagt, så vill vi lyfta fram en konkret satsning som barn- och utbildningsutskottet kommer att påbörja under året. Vi har beviljats projektmedel från Region Västmanland för hälsofrämjande arbete i förskola och skola.

Skolan har ett ansvar och goda förutsättningar att tillsammans med hemmen stötta och inspirera barn och unga till att utveckla livslånga hälsosamma vanor och beteenden. Med olika pedagogiska verktyg ska eleven få erfara att hen kan påverka sin hälsa och sitt välmående. Det är väl dokumenterat i forskning att god hälsa förbättrar förutsättningarna till lärande.

Vi vill med projektet erbjuda föräldrautbildningar för föräldrar med barn i förskola och skola. Genom ett ökat föräldraansvar vill vi göra föräldrarna mer aktiva och delaktiga i sina barns hälsoutveckling. Barn och unga behöver röra sig mer varje dag för att bevara sin hälsa. Att öka lärares och föräldrars kunskap och medvetande om fysisk aktivitet, ger i sin tur att de kan påverka eleverna att få bättre förutsättningar att höja sin inre motivation till fysiska aktiviteter och ändra sitt stillasittandebeteende.

Målet är välutbildade vårdnadshavare som ger sina barn rätt förutsättningar för lärande genom att se till så att de äter bra, är fysiskt aktiva samt sover tillräckligt. Barn och elever i Norberg ska ha en bättre hälsa, både fysiskt och psykiskt, och genom den når de högre studieresultat.

Vi ser fram emot att detta arbete påbörjas.

Och vi anser att en ska kalla en spade för en spade. Ibland gör vi fel, då behöver vi göra om och göra rätt, men intentionerna är alltid goda, det vill vi framhäva.

Tove Winqvist (S)

ordförande Barn- och utbildningsutskottet

Ylva Lundquist (S)

ledamot Barn- och utbildningsutskottet

Jimmy Fredriksson (S)

ledamot Barn- och utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons