Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre plats för vindsnurror

Annons

Eons planerade vindkraftspark på Långholmsberget har stött på starkt motstånd från lokalbefolkningen. Projektet saknar lokal acceptans!

För ett par veckor sedan fick jag förmånen att prata vindkraft med en av Smedjebackens starke män, Jan Tholerus (C) och frågade om Centerns ståndpunkt i frågan. Ett argument för att Smedjebacken vill satsa på grön energi är Ovakos höga elförbrukning, enligt Tholerus. Kommunen är därmed skyldig att framställa el så miljövänligt som möjligt. Det argumentet kan jag begripa.

Folkstormen mot Eons vindkraftsplaner på Långholmsberget handlar inte om vindkraftens vara eller inte vara, protesterna gäller bara lokaliseringen! Argumenten för att Långholmsberget är en olämplig plats är ganska enkla att förstå:

Att förvandla en unik och naturskön vildmark till ett bullrande industriområde är fel! Att skapa djupa sår i form av tillfartsvägar, uppställningsplatser, stenkross och betongfabrik i skogen, samt att bygga milslånga ledningsgator för att leverera ut strömmen är helt galet!

Att för all framtid förstöra landskapsbilden med dessa monstersnurror som kommer att synas på 10 mils avstånd är inte utan ansvar. Området är ett riksintresseområde för rörligt friluftsliv, men det är inte ett riksintresseområde för vindkraft. Att göra detta mot folkets vilja är knappast demokratiskt!

Konflikten kan verka hopplös, men ibland ligger svaren så snubblande nära att man knappt ser dem:

I Smedjebacken finns redan breda vägar för transport av verken. Där finns också lokal acceptans för vindkraft, bullernivån är redan hög och inga nya ledningsgator behöver byggas, det är bara att koppla in snurrorna till Ovakos ställverk. Snurrorna levererar el till ljusbågsugnen när den körs, och överskottet förs ut via befintliga ledningsgator hela vägen till Tyskland om Eon anser det lönsamt!

Tack Jan Tholerus för den insikten, och kommunalråd Leif Nilsson (S): Snurror i ett befintligt industriområde kan faktiskt vara relativt vackra!

Jan Onning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons