Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek lönar sig

Annons

FP ger 27/9 utrymme åt Lennart Hellsing-bibliotekets vara eller inte vara. Allt talar för stängning. Nämndordföranden Hans Granlund (V) meddelar att eftersom besökssiffrorna inte blivit bättre blir det nog till att stänga. Inga siffror redovisas och det är inte heller möjligt att göra eftersom räknaren i dörren inte har fungerat under lång tid.

Ordförande Granlund säger att bibliotekets existens är en ekonomisk fråga. Den har alltså knappast med besökssiffror och trasig räknare att göra. Det är en ekonomisk fråga. På flera sätt:

I Västanfors lever många gamla människor som liksom unga behöver möta andra och prata om sådant som är viktigt och oviktigt. Ensamhet och isolering ger ohälsa som kostar pengar.

I Västanfors finns förskolor och skolor. Det finns ett begrepp som heter läsförståelse. Jag läser i en ledare i DN (24/4) att ett snabbt växande problem är barns, framför allt pojkars, minskade läsförståelse. Och det är allt större skillnader i läsvanor mellan socioekonomiska grupper och i studentkullar finns bristande läs- och skrivfärdigheter. På sikt påverkar läsförståelsen utbildning och möjlighet till arbete. Alltså en ekonomisk fråga!

”Litteraturläsning ger upplevelser och kunskap, är språkutvecklande och stärker den personliga och kulturella identiteten” läser jag i en annan DN-artikel (8/4). Det låter kanske märkligt men att läsa skönlitteratur är viktigt för förmågan att leva sig in i hur andra människor tänker, känner och lever. Detta är viktigt i en demokrati. Och en ekonomisk fråga!

Vi gläder oss alla åt den ökade inflyttningen i kommunen. Må den bestå! Men ett fruset kulturklimat kan minska den. Och rent av medföra utflyttning och avfolkning. Vilket påverkar ekonomin.

Visst är det knepigt det här med ekonomi.

Sjukvårdspartiet Västmanland

Per Sennerfeldt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons