Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buliga Fagersta

Annons

fagersta. Jag svänger upp mot Kolarbyn från riksväg 68 och möts av fem vägbulor under dessa 600-700 meter. Jag åker från Kolarbyn ner mot Försäkringskassan via Forsbackavägen. Inte fullt ut fem vägbulor, men kan det ha varit två. Jag svänger sedan ner mot Polisstationen. Två till. Väl inne i stan är jag omringad av vägbulor.

Som fotgängare lägger jag även märke till att bilarna har en väldigt varierande förmåga att närma sig vägbulorna. Modernare stadsjeepar och amerikanska monstertrucks behöver inte ta hänsyn till farthindren i lika stor omfattning, om alls som de mindre och äldre bilarna.

Som cyklist känner jag mig inte längre lika trygg på vägarna. Tidigare fanns det ett visst vingelavstånd för oss cyklister. Färden mot Avesta från Fagersta var rena rama skräckturen. Mötesfri väg. Färden från Virsbo till Fagersta likaså.

Och när jag bestämmer mig för att ta de mindre vägarna; Ängelsberg eller gamla Västanforsvägen är det också mötesfri väg på sitt vis; enkelriktat. Fordonet som åker snabbast vinner mest plats, oftast vägens bredd.

På riksvägen förbättras säkerheten genom mötesfri väg. Säkerheten på vägarna i tätbebyggt område förbättras genom att försämras, av återkommande vägbulor.

En annan sak är bilisternas hastighet. Att åka fort eller gasa vid en korsning är inte längre lika utmärkande. För att synas och höras ändras taktiken till att i stället köra fort när andra inte kör fort, som på nätterna (gärna med stuprör till avgassystem).

Niklas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons