Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Landsbygden förtjänar bättre!

Annons

Man skulle kunna sammanfatta regeringens förslag på ny landsbygdspolitik med talesättet ”Att ge med ena handen och ta med den andra”. Det är nämligen precis vad regeringen gör.

Exempelvis satsar man 22 miljoner på kultur, men chockhöjer samtidigt biomomsen för mindre biografer på landsbygden – vilket redan har lett att en biograf tvingats lägga ned. Fler lär det bli. Pengarna används för att finansiera gratis entréavgift på statliga museer i storstäderna.

Regeringen lägger också pengar på att stärka näringslivet på landsbygden, men med andra handen har man kapat ROT-avdraget, inför nu en flygskatt och planerar en kilometerskatt. Alla dessa åtgärder kommer slå hårt mot småföretagen och jobben på landsbygden.

Trots att den utredning som ligger till grund för regeringens förslag innehåller 75 förslag för en mer levande landsbygd, förslag som regeringspartierna står bakom, presenterar man ingen skarp lagstiftning. Många av förslagen genomför man inte alls – andra vill man utreda. Bristen på handlingskraft är total.

Vad Sveriges landsbygder behöver är åtgärder som stärker attraktionskraften i landsbygden och bygger det gröna näringslivet. Det handlar om mer flexibla strandskyddsregler, gårdsförsäljning och återföring av skatt på naturresurser.

Istället har krisande mjölkbönder fått högre arbetsgivaravgifter, biosugna fått högre biljettpriser och skogsägare som äger fjällnära skog riskerar inskränkningar i äganderätten med anledning av oklar praxis och juridik. Snart drabbas dessutom åkerier och andra småföretag av en kilometerskatt och det kommer bli dyrare att flyga till släktingarna eller jobbmötet.

Centerpartiet ser positivt på att riksdagen fattar beslut om ett långsiktigt mål för Sveriges landsbygdspolitik. Det är också bra att det finns en politisk samsyn kring att Sveriges landsbygder är viktiga för hela Sveriges utveckling. Politiken måste jobba för att stärka förutsättningarna för en modern landsbygd och glesbygd.

Men det Sveriges landsbygder behöver nu är inte goda avsikter i ett förslag som är tomt på konkret handling. Det behövs uppenbarligen ett nytt ledarskap för Sverige – för hela Sverige.

Kristina Yngwe (C)

vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Carola Gunnarsson

riksdagskandidat Västmanland (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons