Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Rusta upp Sveriges krisberedskap

Annons
Bränderna måste stoppas här och nu.

De flesta av oss såg fram emot en sommar med sol, bad och en hel del glass. Istället kommer många att förknippa även sommaren 2018 med lukten av brandrök, oro och stora partier av aska efter eldens framfart i skog och mark. Många kommer att komma ihåg detta som en av de absolut varmaste somrarna i mannaminne. Då vi också fick uppleva en utbredd torka och vattenbrist till följd av värmen.

Runt om i Sverige rasar just nu flera stora skogsbränder och många drabbas av dess framfart. Vi ser det ske på flera platser i Västmanland och på många andra platser i landet. Människor riskerar att förlora sin skog, sina djur och sitt hem till följd av skogsbränderna. Det är allvar och då visar regeringen upp ett passivt ledarskap när det behövs som mest. Handlingskraft behövs för att säkerställa att resurser finns tillgängliga i hela landet. Stora värden står på spel, det räcker inte att bara utvärdera krisen efteråt som regeringen hänvisat till. De behöver agera och vidta åtgärder på både kort och lång sikt. Många utvärderingar gjordes efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Det borde ha lärt oss något!

Centerpartiet vill att regeringen omgående påbörjar införskaffning av eget nationellt brandbekämpningsflyg.

Sverige är för dåligt rustade i denna krissituation. Detta är nu andra gången i år som Sverige måste låna in brandbekämpningsflygplan på grund av att Sverige saknar tillräcklig nationell förmåga. Vi är sårbara. Skogsägarna får stå för kostnaden, samtidigt som bränderna bidrar till stor oro i närområdet och personer i värsta fall behöver evakuera sina djur och sitt hem. Centerpartiet vill att regeringen omgående påbörjar införskaffning av eget nationellt brandbekämpningsflyg. Sverige måste kunna släcka även mycket omfattande, intensiva och parallella skogsbränder nationellt. Vi vill att brandflyget ska utnyttjas mer även när det inte används i någon skarp insats, exempelvis i övrig statlig räddningstjänst.

En av de stora utmaningarna just nu är att få kapaciteten och uthålligheten att räcka till. Räddningstjänst och frivilliga gör otroliga insatser i arbetet med att släcka bränderna. Vi måste se till att öka deras möjligheter. Det behöver vidtas åtgärder i den akuta situation som nu råder. I dagsläget måste vi förlita oss på nuvarande S- och MP-regering som är ansvariga. De behöver visa på ledarskap och agera. Bränderna måste stoppas här och nu.

Daniel Bäckström ( C ), Riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson

Carola Gunnarsson ( C ), Riksdagskandidat Västmanland

Anders Wigelsbo ( C ), Kommunalråd Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons