Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att slå hål på myterna om byggbranschen

Annons

Den 14 februari ska gymnasievalen vara inne. Och även om vårt samhälle är mer jämställt än någonsin möter vi i Byggnads alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsarbetare men som avråtts av vuxna i sin närhet. Argumenten är att ”det är för grabbigt” eller ”det är för tungt”.

Förra året sökte 5700 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 500 kvinnor. Det är för få. En anledning till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Och denna missuppfattning fortsätter att spridas, bland annat av skolan.

Så kan vi inte ha det. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare.

Byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora duktiga byggnadsarbetare på grund av fördomar och missuppfattningar! Därför gör vi nu upp med tre missuppfattningar:

• ”Bygg är tungt och smutsigt!”

Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får du dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone 10 år framåt i tiden, säkert längre.

Byggnadsarbetare är den renaste yrkeskåren. För i hur många andra branscher får du betalt för att duscha varje dag? Arbetsgivaren ska tillhandahålla såväl skyddskläder som duschar och separata omklädningsrum för tjejer. Det har vi förhandlat fram.

• ”Det är grabbigt ute på byggena!”

Vi håller delvis med. Branschen är fortfarande väldigt enkönad, men antalet tjejer ökar, om än sakta. Och höstens #metoo-upprop visade att trakasserier och diskriminering finns överallt, men inte avråds tjejer från att bli undersköterskor eller jurister för det?

Ett plus för tjejer som vi kanske borde lyfta oftare är att vi har jämställda löner! Finns det någon annan bransch som kan skryta med det?

• ”Bygg ger inga utvecklingsmöjligheter!”

Tvärtom. Inom bygg finns många spännande yrken att välja på, och det är inget som säger att du måste jobba med samma sak hela livet. Du kan bli betongare, snickare, maskinist, plattsättare, VVS-are...

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkomna till branschen. Men som tjej är du extra välkommen, och vi lovar att göra allt för att du ska trivas hos oss. Och du som är vuxen – förälder, släkting eller lärare – kan väl börja med att ödmjukt ställa frågan till tjejerna: Har du funderat på bygg?

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Jan Andersson

ordförande Byggnads Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons