Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för balans i vårddebatten

Annons
Skribenten imponeras av mottagandet på Västerås sjukhus liksom på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Svensk sjukvård ifrågasätts och kritiseras ständigt för resursbrist och långa vårdköer. Tidvis i debatten kan man lätt få uppfattningen, att Sverige befinner sig i djup kris gällande vård och kunnande inom detta område.

Det sprids kontinuerligt misstro och kritik mot sjukvården, vilket skapar ångest och rädsla hos oss som är beroende av den.

Dags för en mera balanserad och nyanserad information!

Vi har ju ett av världens mest utvecklade och moderna samhällen när det gäller sjukvård! Det är ju oerhört viktigt att lyfta fram även detta för oss medborgare. Vi bör ju också få känna tillförsikt och stolthet över all specialkompetens och satsningar som finns på våra sjukhus.

Min egen, privata erfarenhet av detta är alldeles färsk.

Den 18 juni skickades jag till akuten i Västerås via min vårdcentral på grund av kraftigt sjunkande blodvärden. Där upptäcktes njursvikt. Det blev inläggning på medicinavdelning över natten.

Remiss skickades sedan omgående till Diagnostiskt centrum i Västerås .De har uppdraget att utreda och samordna orsaker som kan leda till snabb diagnos.

En vecka senare, den 25 juni, blir jag inlagd på njuravdelningen med en preliminär diagnos, vaskulit , en ovanlig autoimmun sjukdom, som just i mitt speciella fall drabbar under 100 personer i Sverige varje år.

Professionellt, stöttande och pedagogiskt informeras jag av kunnig personal om min allvarliga sjukdom. Jag får reda på, att det finns en behandlingsplan, som omgående skall inledas!

Två dagar senare flyttas jag till Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har ett speciellt behandlingsprogram för plasmabyte, så kallat plasmaferes.

Även här ges gedigen, trygg information om varje enskild behandling. Allt rullar på i snabbt tempo de tio dagar jag tillbringar på njuravdelningen i Uppsala. Vänlig, omtänksam, professionell och omvårdande personal i hela teamet.

Omfattande behandlingsprogram igångsätts. Fredagen den 6 juli är jag åter i hemmet med välfylld medicinväska och insikt om mitt tvååriga, tuffa, kommande behandlingsprogram.

Blir genast inbokad på Njure i Västerås måndagen den 9 juli för provtagning och läkarsamtal. Säkert och tryggt blir jag åter lotsad och stöttad i det som ligger framför mig. Tidsschema inprickat.

Det är lätt att bli imponerad av hur resurser, samarbete och yrkesskicklighet kombineras gällande både Västerås och Uppsala sjukhus. Effekten av kvalitetsstyrning är tydlig.

Tack Eva Åkerlind, Maria Tydén och Mia Lutvica på njuravdelningen i Västerås!

Ert uppdrag är ofattbart värdefullt!

Utan er hade jag initialt inte orkat!

Tack Tomas Nilsson, Jaqueline Haller och hela vårdteamet på njuravdelningen i Uppsala. Det var kvalitet från början till slut! Ni gjorde mig hoppfull inför framtiden!

Anita Åslund

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons