Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga skolresultat i Norberg borde oroa

Annons

Om man inte vill ha förändring ska man rösta som man alltid har gjort, i Norberg alltså på S och V.

Vi börjar med extratjänsterna. Än en gång poängterar vi att det här bara är ett nytt bidrag, den här gången till arbetsgivaren. Ni täcker upp för behovet i omsorg och skola genom dessa låtsastjänster och eftersom kommunen själv är den enda arbetsgivaren så är det klart att ni tjänar pengar på detta. Hur gynnsamt det är för individen är dock oklart. Ni tiger också om att extratjänsterna inte är a-kassegrundande.

Extratjänster gynnar stora företag och till exempel kommuner. Det slår ut småföretagare som drunknar i en sjö av administration. Då ser ni aktivt till att det blir färre aktörer att konkurrera med och arbetsmiljön kommer på sikt aldrig att bli bättre för personalen. Det är ju bara att ta en ny person på extratjänst efter 12 månader… Det här förfaringssättet är inte särskilt bra för de verksamheter där kontinuitet behövs. Ni glömmer också att berätta att extratjänsterna kostar staten mer pengar än vårt förslag om inträdesjobb.

Vidare är resultaten på Centralskolan i Norberg mycket oroande och bland de lägsta i Västmanland. Vad gäller Norbergs skolungdomars resultat så hamnar Socialdemokraternas fokus på utrikesfödda. Flera av dem ska utöver svenska språket också ta sig igenom engelska språket trots att det också är ett nybörjarspråk för dem. Det är inte konstigt att de inte hinner bli behöriga till gymnasiet.

Den tredjedel av ungdomarna som är svenskfödda är ni ganska tysta om. De är inte heller godkända trots att de har gått i svensk skola från början. Resultaten i Norberg har varit sjunkande under lång tid och inte bara sedan 2015. Här fortsätter ni att välja att blunda för problemen.

Problemet är inte bara att det inte finns behöriga lärare. Problemet är att ni tappar behöriga lärare till andra kommuner, och inte lyckas rekrytera nya. Istället för att stanna upp och fråga er vad det beror på så hittar ni den ena förklaringen efter den andra. Vår förklaring är att du kan få bättre lön och bättre arbetsvillkor på mindre än 2,5 mils avstånd. Andra kommuner ringer runt till behöriga lärare och söker aktivt efter dem. Det man konkurrerar med är lön och arbetsmiljö.

Liberalerna prioriterar skolan främst, nationellt och lokalt, till skillnad från Socialdemokraterna. Det är ett löfte från oss till väljarna – i hela Sverige och framförallt i Norberg.

Roger Haddad (L)

Riksdagskandidat

Liane Blom (L)

Kommunfullmäktigekandidat, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons