Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dämpa hastigheten!

Annons

När man kör in på Davidsbovägen/Björnstigen i Norberg möts man av två skyltar på höger sida. Den ena informerar om att hastighetsbegränsningen är 30 km/h och den andra informerar om att det i området finns barn som leker. Med andra ord som i vilket villaområde som helst.

I vår familj lär vi våra barn att vistelse i trafiken kräver ansvar, omdöme och konsekvenstänkande. Det vill säga krav på att följa rådande trafikregler, anpassa sin framfart efter rådande situation samt visa hänsyn och omtanke om sina medtrafikanter. Våra barn är fortfarande små så de fordon de framför är än så länge cyklar och sparkcyklar.

Men ovan nämnda krav är ändå detsamma oberoende om du är fem år eller 45 år och oberoende vilket fordon du framför. Skrämmande nog tycks dessa regler tas på större allvar av barn som ännu inte har ett utvecklat konsekvenstänkande jämfört med vuxna som trots allt har ett skriftligt bevis (läs körkort) på att de kan framföra ett motorfordon på ett ansvarsfullt och efter rådande trafiksituation rätt sätt.

Detta innebär bland annat att inte se hastighetsbegränsningen som en minimibegränsning utan som den maxbegränsning det faktiskt är.

Jag vädjar nu till dig – boende, besökare, hantverkare från flertalet kända lokala företag samt representanter för NVK som kör bil på Davidsbovägen/Björnstigen att värna om våra barn som leker och rör sig i sitt bostadsområde.

Att köra längs hela Davidsbovägen i 20km/h tar mind re än en minut. Det får dock avgörande betydelse för både din reaktionsförmåga och bromssträcka jämfört med den hastighet på långt över 30 km/h som alltför många håller i dag.

Frågan är om du har en minut över av ditt liv för att värna om våra barns säkerhet?

Kristina Uddmamma till 4 av de 11 barn som bor och leker på Davidsbovägen/Björnstigen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons