Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det rimligt stödja boende för asylsökande

Annons

Svar på insändaren av signaturen Valår (23 maj)

Jag känner att jag måste svara på din insändare eftersom du måste ha missuppfattat vissa saker.

Skinnskatteberg blev ålagt att ta emot dessa ungdomar och skaffa god man till var och en av dem. Eftersom jag nu är pensionär och har mer egentid, tänkte jag att jag kunde hjälpa kommunen och ställde upp som god man (skaffade mig utbildning för det). Det tog mycket mer tid än vad jag kunde tänka mig att det skulle ta. Som god man måste du alltid ställa upp dygnet runt (en pojke som förlorat hela sin familj mår inte så bra). Kommunen har fått god ersättning från Migrationsverket som kommunen har använt på mycket annat än de ensamkommande barnen. Dessutom har kommunen fått många arbetstillfällen och andra inkomster runt de ensamkommande barnen.

Visst har du rätt att Migrationsverket står för rum till ungdomarna som väntar på att deras asylärenden ska behandlas.

Ungdomarna har nu bott i Skinnskatteberg sedan 2015 och gått i skolan, lärt sig svenska och dessutom skaffat sig kunskaper som våra svenska ungdomar skaffat sig på 15 år. Ungdomarna har etablerat sig väl och har sina vänner och trygghet här. När de fyllt 18 år har de inte rätt att bo på Hvb-hem eller ha god man. De blir förflyttade till Migrationsverkets boende, till exempel Porjus, där de ska klara av att ta kontakt med skola för att få fortsätta studera.

Jag var god man för en pojke som blev uppskriven i åldern fastän han hade en taskira (födelseattest) från Afghanistan och förflyttad till annan ort. Han övertalades att flytta tillbaka till Afghanistan utan att överklaga, där talibanerna hade halshuggit hans storebror framför hans ögon. Familjen flydde eftersom talibanerna hotade familjen att ta nästa son. Familjen försvann med gummibåt mellan Turkiet och Grekland. Vi har aldrig fått tag i dem.

Pojken går nu i Kabul och är väldigt rädd, känner ingen och längtar till tryggheten, vänner med mera i Sverige. Kan inte ta sig till sin längtade Körsbärsdal där talibanerna härjar och inga anförvanter finns kvar.

Är det nu inte lättare att förstå att vi gamla gode män har svårt att släppa våra sex ungdomar att klara sig själva? Skulle du själv släppa din 18-åriga dotter i ett främmande land?

Vi gode män hade svårt att förstå kommunen som tjänat bra med pengar på dem och fått mycket hjälp av oss gode män som inte velat överge dem.

Det är ingen lägenhet vi vill erbjuda dem utan bara ett litet rum vid en korridor där toalett, dusch plus ett pentry finns att dela på.

Hoppas nu att du har större förståelse för att kommunen vill hjälpa oss med betalningen för sex rum tills dessa pojkar har fått sin asylansökan behandlad.

God man i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons