Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför bör du släcka lampan den 25 mars

Annons

Under de senaste tio åren har man stött på en artikel, status på Facebook eller kanske sett det på TV. Jag talar självklart om den kända manifestationen Earth Hour som hålls i slutet av mars månaden varje år. Denna manifestation började först i Sydney där endast 2,2 miljoner deltog och nu tio år efter deltar över 124 länder i världen.

Denna kampanj har dock fått fel budskap då många tror sig veta vad detta går ut på, varför ska man egentligen släcka lampan och stänga av allt som drivs med elektricitet? Jo syftet med det hela är att väcka den miljöpolitik vi har i världen och klimatfrågan som vi blundar för. Earth Hour har fått ett helt annat budskap genom åren och därför kan jag förstå vissa som tycker att denna manifestation är onödigt för vi spar inte på energi och elektricitet bara för att vi släcker en timme, men vi uppmärksammar något som är viktigt för vår överlevnad.

Det är på grund utav oss vi utsätter andra länder för de hemska klimatförändringarna, och lyfter vi klimatfrågan ännu mer så kan vi sätta stopp för detta elände som pågår. Det värsta är att det oftast är det länder som har det bättre ställt som orsaker världens klimatförändringar men de som blir drabbade mest är de som inte har det så stabilt i landet.

Även om klimatfrågan verkar ständigt aktuell så är detta en viktig handling som en påminnelse för oss alla som bor på planeten jorden. Och genom att fler deltar genom att släcka ner i hemmet, jobbet och så vidare så blir folk mer medvetna om vad som sker i världen och att vi bör göra en ändring väldigt snabbt innan det är försent. Faktumet att jorden håller på att gå sönder är många medvetna om, men inte gör många någonting åt det. Vi måste tillsammans värna det finaste och dyrbaraste vi har, för just nu är det en tickande klocka på hur länge jorden orkar med oss människor.

På Svenska Dagbladet kan man läsa artikeln ”Att släcka lampor ger fel signal om el” skriven av Petter Claesson, Givewatts, och Kjell Jansson, Svensk Energi. Den är inte ett bra sätt att lyfta klimatfrågan på. De menar att det skickar ut fel signaler till omvärlden då 1,3 miljoner i världen faktiskt saknar elektricitet och inte har någonting att släcka och att vi istället bör tända för en ljusare framtid. Jag förstår deras resonemang i denna fråga, sättet de tänker på är väldigt klart. Men det övertygar inte mig att det är fel signal vi skickar ut eftersom vi gör det för att visa omvärlden att vi bör göra en förändring så alla får god livsmiljö. Att dessa 1,3 miljoner människor slipper använda ved, kol och fotogen i framtiden och faktiskt kan få det lika bra som oss andra.

Med detta sagt vill jag uppmana alla att delta den 25 mars mellan klockslagen 20:30-21:30, en timme gör större påverkan än vad du tror. Var med och påverka klimatfrågan så att den tas på allvar, var med och kämpa för att alla ska få det lika bra i världen. För tillsammans är vi starka och kan göra en skillnad för en bättre värld.

Mili Woldeghebriel, Samhällsvetenskapsprogrammet NVU, Brinellskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons