Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför bör du släcka lamporna den 25/3!

Annons

Lördagen den 25/3 i år infaller Earth Hour, den miljömanifestation som skapades i syfte att uppmärksamma klimatfrågan. För kanske har du, precis som jag, många gånger trott att Earth Hour handlar om att släcka lamporna för att spara el och energi? Så är inte fallet. En gång om året, den sista lördagen i mars, släcker världens länder lamporna för att visa politikerna att klimatfrågan bör tas på allvar. Just det skulle jag vilja uppmärksamma.

För att tydligöra vad Earth Hour egentligen är så är det en timme för världens länder, med tidszonsanpassning, att släcka sin belysning och icke-nödvändiga elektriska apparater. Detta började i Sydney år 2007 på initiativ av WWF, Världsnaturfonden. Därefter spred sig trenden och fler ville delta. Syftet är helt enkelt att ta klimathotet på allvar, öka medvetenheten hos människor om klimatförändringarna och få politikerna att agera. Hur bra låter inte det?

Många håller inte med mig. Somliga tycker att timmen är rätt värdelös, främst för att en timmes nedsläckning av belysningen i hemmet inte är en långsiktig lösning på världens klimatproblem. Visst är det så, att vi inte kan rädda klimatet genom att släcka ned belysningen i en timme men jag håller ändå inte med argumentet. Allt vi kan göra för klimatet är en investering för framtiden. Om vi gör vårt bästa nu för att rädda klimatet kan framtida generationer få leva ett bra liv utan naturkatastrofer som är förknippade med klimatförändringar. Naturkatastrofer kan till och med leda till döden för många människor – vill vi verkligen det? Att släcka ned belysningen för en timme kan inte rädda klimatet helt, men på lång sikt kan det faktiskt göra det. Earth Hour har visat sig som en positiv trend i flera sammanhang, exempelvis 2013 då 30 % av de som deltog i Earth Hour började cykla, källsortera och energieffektivisera sig enligt en debattartikel från Svenska Dagbladet, skriven av Mariann Eriksson.

Personligen så ser jag inte bara Earth Hour som en viktig symbolhandling för klimatet utan även som en mysig timme där man kan ta tillfället i akt att spendera extra tid med familjen, utan tv-apparater eller tända lampor. Istället kan man tända levande ljus, umgås och kanske spela ett sällskapsspel tillsammans. Egentligen är det inte svårare än så. Av den enkla anledningen tycker jag att fler bör delta. När det dessutom gäller något så simpelt som att släcka ned sin belysning och icke-nödvändiga elektriska apparater.

Vi ser hur mycket vi har förändrat klimatet redan idag och mer kan tänkas hända. FN:s klimatplanel IPCC har släppt en forskningsrapport som kan likställas med en skräckfilm. Människor tvingas fly på grund av klimatet, matproduktionen minskar och svälten ökar – på grund av våra handlingar. I en debattartikel från Aftonbladet skriver Gustav Fridolin och Åsa Romson att skräckscenarierna kan undvikas om vi börjar ta klimatförändringarna på allvar och bygger om våra samhällen, men det bör ske nu! Väljer man att inte delta i Earth Hour bör man åtminstone veta vilka effekter det kan ge för samhället.

Det är dags att vi agerar. Det är dags att ta klimatfrågan på allvar och göra allt i vår makt för att våra framtida generationer ska överleva. Vi måste inte bara visa detta för varandra utan även bevisa för politikerna att det är dags att agera nu! Jag vill att mina framtida barn ska få leva ett bra liv utan att känna en oro över klimatet, vill inte du? Gör en insats för klimatet och släck lamporna nästa lördag.

IdaMaria Åkerlund, Samhällsvetenskapsprogrammet NVU, Brinellskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons