Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför halkar pensionärer efter

Annons

Det torde inte vara okänt för någon av riksdagsledamöterna i Västmanland vilka effekter de senaste årens skatte- och fördelningspolitiska beslut fått. Inte heller kan det vara obekant att det på valdagen är bortemot två miljoner pensionärer, mer än var fjärde väljare, som har möjlighet att lägga sina röster i valurnorna.

Många av dessa pensionärer har en mycket ansträngd ekonomi. Mer än en tredjedel av pensionärerna har, trots eventuellt bostadstillägg, mindre än 10 800 kronor i månaden före skatt att leva på. Det är under EU:s fattigdomsdefinition för Sverige. De ensamstående pensionärerna, framför allt kvinnor, är ekonomiskt mycket utsatta.

Nuvarande pensionssystem har lett till ökade klyftor mellan de som arbetar och de som har arbetat. Beräkningar visar att en hundralapp i pension år 2009 i dag bara är värd 97 kronor. En hundralapp i lön har däremot ökat till 117 kronor. Klyftorna ökar ständigt i vårt samhälle.

Än värre är situationen för arbetslösa och sjuka, som i allt större skaror får förlita sig på släktingar, ”socialen” och olika hjälporganisationer. Nu har det gått så långt att förslag om uppror börjar diskuteras på många håll.

Pensionärsorganisationerna, såväl PRO som övriga, har presenterat ansvarsfulla förslag till lösningar som stärker både pensionerna och pensionssystemet för framtiden. Men var finns den politiska handlingskraften när det gäller pensionsfrågan?

Vad anser du som representerar Västmanland i riksdagen?

ordförande PRO Västmanland

Ulla Berndtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons