Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill jag bli partiledare för KD

Annons
Inte ensam. Penibla Gunther är inte ensam om att vilja efterträda Göran Hägglund. Hon slåss mot två kvinnor; Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor. Och mot en man; Jakob Forssmed. Foto: Per Frykner

Kristdemokraterna behöver förnyas med tydligare politiska budskap. Men det handlar inte bara om sakfrågor. Det handlar lika mycket om att ha ett språk som folk förstår och att frågorna berör. Ord och begrepp som ”samvetsfrihet”, ”samkönade äktenskap” eller ”frihetlighet” är normalt inte sådana som används i dagliga konversationer. Jag säger inte att själva etiska frågorna är viktiga men tror att fler skulle välja KD om vi i stället talar om lösningar på problem som folk i allmänhet har.

Jag är själv i den åldern att ha vuxna barn som studerar och jobbar, och en åldrad mor i behov av omsorg. Jag har erfarenhet av att vara såväl gift som ensamstående mamma, jag har haft perioder av svår sjukdom liksom att vara hälsan själv. Jag har erfarenhet av att ha ont om pengar och jobb, men även ha en god ekonomi med möjlighet att även hjälpa andra. Många saker i mitt liv, kan säkert kännas igen av andra och hjälper mig att vara en bättre politiker.

Vårt parti tar socialt ansvar. Jag törs dock säga, att vi missat att jobba med näringspolitiken för att fler som vill och kan ska få ett arbete. Jag tycker att alla ska få jobba 100 procent av sin förmåga; att arbetsmarknaden breddas, så även personer med arbetshinder får möjligheter till anställning.

Företagen behöver färre skatter och avgifter och där har sjuklöneansvaret varit en fråga på tapeten under lång tid, men som har förenklats. Vi behöver också ha ögonen på omvärlden så våra exportföretag stannar i Sverige och kan utveckla sina verksamheter.

Som ledamot i Näringsutskottet anser jag att KD genom mer aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik, förebygger många sociala problem. Att människor får egenmakt i sina liv genom egen försörjning, är det viktigaste vi kan arbeta för. Då blir det också mera resurser till äldreomsorgen, psykiatrin och hälso- och sjukvården i stort.

KD drev frågan om jämlik vård i valrörelsen med ifrågasättande av landstingen. Vi svenskar förutsätter att bli jämlikt behandlade, och vill inte tro att någon inte får den vård som behövs. Tyvärr är det alltför stora olikheter över landet i dag, något vi måste jobba än hårdare för att förändra. Kristdemokratins viktigaste grundsten är det unika och lika människovärdet. Att ha det med sig i alla politiska ställningstaganden, är för mig en ledstjärna och har alltid varit. Det vill jag att mitt parti fortsätter med mera konkret politiskt, och därför kandiderar jag till partiledarposten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons