Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill vi ge fler barn en bra sommar

Annons
Det finns många barn som tvingas stanna hemma medan klasskompisarna försvinner i väg. Det vill Vänsterpartiet försöka ändra på. Foto Hasse Holmberg / TT

Lata dagar på sommarstället, utlandsresor och utflykter genom Sverige – för många är sommaren den bästa tiden på året. Men för många barn innebär sommarlovet att de blir kvar hemma medan klasskompisarna försvinner iväg. För den som har föräldrar som måste jobba blir det långa dagar utan vuxna. För barn i familjer med låga inkomster är många sommaraktiviteter bara att drömma om. I dag lever var sjätte barnfamilj i Sverige under EU:s fattigdomsgräns. Bland ensamstående kvinnor med barn är det fler än fyra av tio.

Ett sommarlov kan påverka en människa för hela livet. Att barn lämnas åt sig själva under långa sommarmånader är något som hela samhället förlorar på. I ett gott samhälle ser vi i stället till att alla barn kan må bra, utvecklas och ha roligt. Det har varje barn rätt till. Därför vill vi satsa extra på dessa barn och deras sommarlov.

Vänsterpartiet föreslår ett sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor om året. Stödet ska gå till kommuner som ordnar avgiftsfria sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år. De flesta kommuner har redan i dag någon form av sommarlovsaktivet för barn, men ofta är det alldeles för lite. Eller så finns det avgifter som gör att de barn som behöver det mest inte har råd. I andra kommuner finns det nästan ingenting alls. Med sommarlovsstödet vill vi ge härliga somrar till barn runt om i landet, oavsett föräldrarnas ekonomi.

Behovet av ett sådant sommarlovsstöd är större där många barn lever i ekonomisk utsatthet. Därför vill vi att fördelningen sker så att kommuner med många barn i hushåll med försörjningsstöd får en större del av stödet. Men för att barn ska kunna mötas över sociala gränser och lära känna varandra ska ingen behovsprövning göras för de enskilda barnen.

För Vänsterpartiet är minskade klyftor ett centralt politiskt mål. I våra budgetförhandlingar med regeringen har vi fått igenom flera satsningar mot barnfattigdomen. Bland annat har vi sett till att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs. Vi inför ett glasögonstöd för barn och gratis mediciner för barn. Sommarlovsstödet är en naturlig fortsättning på detta. I budgetförhandlingarna med regeringen i höst kommer Vänsterpartiet att driva att stödet införs. Vi tycker det är rimligt att de rikaste grupperna i samhället bidrar mer än i dag, så att vi tillsammans kan förbättra situationen för barn i ekonomisk utsatthet.

Vårt förslag skulle innebära att fler barn kan få härliga sommarlov. Det kan vara att åka på kollo med nya kompisar och äventyr, med spökhistorier runt en lägereld och knarriga våningssängar. Det kan vara fotbollsskola eller att få bli upplockad av en badbuss och komma iväg till stranden. Sommaren ska vara en årstid att längta till och efteråt minnas med glädje.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons