Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara lätt att vara företagare i Norberg

Annons

Svar till Demokraterna i Norberg som i sin insändare ställer sig frågande till vad som förändrats i kommunens näringslivsarbete sedan samarbetet i TVG avslutades.

Vi tackar för visat intresse och kan bara hålla med, förändringarna har inte varit särskilt stora. Än. Tid och resursbrist är de främsta anledningarna. Att hitta former för en helt ny sektor tar tid, en sektor med 3,5 tjänst som förutom näringslivet också ansvarar för kultur, fritid, folkhälsa, kulturmiljövård, informationsverksamhet, infrastrukturfrågor, naturvård, besöksnäring, turism och föreningsliv. Tufft uppdrag som nu lett till att vi anställt en projektledare för besöksnäringen och en förenings- och näringslivsutvecklare. Förutsättningarna att lyckas känns numera riktigt bra.

Demokraterna undrar hur vi tänker kring att företagen i enkäten har svårt att rekrytera rätt arbetskraft. Vi hör det ofta på de företagsbesök vi genomför. I våras bjöd vi in till en träff där vi gemensamt skulle bolla utmaningarna och försöka hitta konkreta åtgärder. Tyvärr anmälde sig endast två företag till träffen. Via yrkesrådet tillsammans med NVU jobbar vi för att få till lämpliga utbildningar för att få fram elever med efterfrågad kompetens.

Dialogen är jätteviktig och en del har vi faktiskt hunnit med. Exempelvis: seminarier, näringslivspromenad, Framtidens företagare, företagsbesök, årets företagare med Företagarna, välkomstmejl till nya företagare, nätverksfrukostar, näringslivsråd, planerat branschmässa och påbörjat undersökning av debiteringsmodell för tillsyn. Som sagt, ambitionerna är högre, men förhoppningsvis finns det en och annan av kommunens över 500 företagare som tycker att vi varit till hjälp.

Snart är vår näringslivsstrategi klar. Nu när vi uppmärksammas passar vi på att dela lite av den:

• Det ska vara lätt att driva företag i Norberg. I kontakt med näringslivsenheten ska företagare få en kontakt som lotsar igenom hela ärendet. Företagare ska känna sig väl mottagna i alla kontakter med kommunen och få en bra motivering till beslut.

• Det ska vara lätt att digitalt hitta den information man söker

• Syftet med företagsbesök är att hitta och tillgodose företagens behov

• Vi ska verka för att fler lokala företag ska få möjlighet och kunskap för att kunna lämna upphandlingsanbud.

• Företagsamheten ska vara högst i länet och vi ska bli fler företagare i kommunen.

• Vi ska skapa aktiviteter för att öka andelen kvinnliga, unga och nyanlända företagare.

Vi tror att nyckeln till ett gott företagsklimat är samarbete. Vi välkomnar alla som har goda idéer att höra av sig. Det gäller även Demokraterna i Norberg – vi är bara ett telefonsamtal eller ett besök bort.

Daniel Magnusson, Näringslivs- och besöksnäringschef

Ulf Olofsson, Ordförande Demokrati- och samhällsutvecklingsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons