Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epidemin som det är tyst om: "Är plågsamt och ingen botas"

Annons

DEn 14 november är det Världsdiabetesdagen. Bilden: en patient får hjälp meddiabeteshjälpmedlet FGM, Flash Glucose Monitoring, som mäter blodsockernivån genom skanning.

I Sverige insjuknar över 900 barn om året, minst lika många vuxna. Barn från 6 månader och uppåt insjuknar och frekvensen ökar. Efter insjuknande väntar behandling i form av 2 000 sprutor och 3 000 blodprovstagningar om året, dag som natt. Behandlingen pågår resten av livet. Det är plågsamt och ingen botas!

Blir blodsockret för högt finns risk för syraförgiftning. Blir blodsockret för lågt följer kramper och medvetslöshet. Båda dödar utan direktbehandling. Följdkomplikationerna av sjukdomen kan komma redan i unga år och livslängden är kraftigt förkortad. Risken att dö i förtid är mer än fördubblad jämfört med friska personer. Ingen botas!

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Det leder till total insulinbrist. Insulin är ett hormon som människor behöver för att leva. Orsaken till typ 1-diabetes är okänd.

Sedan vår son insjuknade i typ 1-diabetes har jag och min fru gjort allt i vår makt för att på bästa sätt agera som den organfunktion vår son saknar. Otaliga sprutor och blodprovstagningar, varje dag, varje natt. Det gör ont. Kamp för att få tillgång till tekniska hjälpmedel för att underlätta diabetesvården, precis som sprutor, en smärtsam behandling!

Alltid vara på sin vakt, aldrig slappna av. Sjukhusvistelser och oro. Att försöka ersätta en organfunktion är svårt och det blir inte alltid rätt. Under de år vår son levt med typ 1-diabetes har han upplevt saker som inget barn borde få uppleva. Hans lillasyster har upplevt saker som inget syskon borde. Vi undrar ofta varifrån vår son får sin urkaft ifrån, den som får honom att orka och se positivt på tillvaron även i de allra svåraste stunderna. Han är vår idol. Men vi vet att han är rädd och det är vi också.

Med allt för god vetskap om vad typ 1-diabetes leder till i det korta, såväl som långa loppet, kommer vi aldrig att sluta att kämpa för att vår son och de andra sjuka barnen ska botas, att inga fler ska insjukna. Men okunskapen om typ 1-diabetes är stor och bidragen till forskningen är försvinnande små! I dagsläget kommer lovande forskningsprojekt inte till stånd på grund av bristen på ekonomiska medel. Så får det inte fortsätta att vara med en sjukdom, som av helt okänd orsak, drar fram över Sverige som en epidemi och dödar i förtid!

Nu ber vi om er hjälp. Detta i form av donationer till Barndiabetesfonden så att orsaken till typ 1-diabetes klarläggs och att de sjuka barnen botas.

Den 14:e november är Världsdiabetesdagen. Var med och uppmärksamma denna genom att gå in på barndiabetesfonden.se och stöd kampen mot typ 1-diabetes.

Sebastian Trygg, pappa till en pojke med typ 1 diabetes

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons