Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas farliga gullregn

Annons

Jag växte upp i Västervik och där inträffade en allvarlig förgiftning där ett barn ätit gullregnsfrön i tron att det var ärtor eftersom de fanns i en ärtskida. Det medförde att alla gullregnsbuskar togs bort och det var självklart att man inte skulle ha några sådana i trädgården trots deras dekorativa blommor.

Sedan jag flyttat till Fagersta har det förvånat mig att det ganska ofta förekommer gullregnsbuskar. Nu läser jag i Svenska Botaniska föreningens tidning Vilda växter (nr 2 november 2013) att numera föredras andra vackra men inte giftiga arter i stället.

Symptomen vid förgiftning är kräkningar, irriterade munslemhinnor, ökad salivproduktion, buksmärtor och diarré. Det kan räcka med fem till tio frön för att ge förgiftning hos barn.

Det finns två olika sorter, en med bruna frön och en med svarta. Dessutom finns en hybrid mellan dem som inte har så rikligt med ärtskidor. I England 1979 uppskattades 3 000 barn ha lagt in på sjukhus efter förgiftning.

Borde vi inte rensa bort alla gullregnsbuskar? I alla fall jag ser dödskallar i stället för blomklasar när jag ser gullregn.

pensionär

Sten MY Widhe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons