Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att dela Bergslagssjukhuset mitt itu

Annons

Vad händer om sjukhuset i Fagersta måste tävla med Västerås om regionens resurser? frågar L.

Från februari 2018 tar Region Västmanland över driften av en stor del av Bergslagssjukhuset. Ännu en gång, skulle man kunna säga. Det är ju inte så många år sedan sjukhuset stod inför ett nedläggningshot när dåvarande landstinget inte ansåg sig kunna driva det vidare. Sjukhuset räddades kvar tack vare att Mitt Hjärta tog över driften och därigenom har Fagerstaborna sluppit åka till antingen Köping eller Västerås för att göra vissa sjukhusbesök.

Externa revisionsrapporter har visat att Region Västmanland får och har fått god valuta för de pengar som regionen betalar till Mitt Hjärta för att bedriva sjukvård på Bergslagssjukhuset. Såväl kvaliteten på sjukvården som de ekonomiska resultaten har fått godkänt i alla granskningar. Det är lätt att glömma bort att det inte var så länge sedan som sjukhuset var nedläggningshotat på grund av brister inom just de områdena. Mot den bakgrunden är det intressant att fråga sig vad regionen har för ambitionsnivå med Bergslagssjukhuset? Hur ser Region Västmanland på sjukhusets framtid? Kommer man att erbjuda samma utbud som idag? Hur ser personalsituationen ut? Det finns många frågor som behöver få ett svar.

Fastän dessa frågor är bland de viktigaste för invånarna i Fagersta och angränsande kommuner, så finns det inga svar från ansvariga politiker. Det är förståeligt. Det finns nämligen ingen konkret långsiktig sjukvårdspolitik för Fagersta när Region Västmanland tar över. Detta anser man tydligen att vi skall känna oss trygga med, trots att vi minns hur det var för några år sedan.

Vad händer om man får ekonomiska problem och Fagersta skall tävla om resurser med väljartäta områden i regionen? Det är helt fel att dela ett sjukhus mitt itu om vården skall drivas rationellt. Region Västmanland tar bara över ungefär hälften av den totala verksamheten, vårdcentralen förblir kvar hos Mitt Hjärta.

Likaså är det helt fel att byta ut ett kontraktsbaserat driftansvar som har fungerat mot ett politikerstyrt ansvar som tidigare inte har fungerat. Varför gör man då detta? Det enda logiska svaret är rödgrön sjukvårdspolitik. Den innebär att privatdrivna sjukhus inte ska finnas. Risken är annars att politikernas makt och kontroll över hela sjukvården kommer att utmanas genom alternativa lösningar som ibland är bättre för skattebetalarna, som till exempel Bergslagssjukhuset. Det är tråkigt att det som fungerat bra får offras. Vi liberaler ser helst ett tryggt och långsiktigt kontrakt med sjukvårdskvalitet i fokus istället för politiska värderingar.

Magnus Bohman, ordförande Liberalerna Fagersta

Carina Sándor, ordförande Liberalerna Skinnskatteberg

Helena Hagberg, regionråd i opposition, Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons