Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att staten ska gynna etablerade medier

Annons

Andreas Norlén (M) bekräftar alltså att han är positiv till ändringarna i Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, och Tryckfrihetsförordningen, TF, som regeringen lagt fram.

Kritiken som förs fram mot förslaget är att man från statligt håll kan kategorisera medier som "seriösa" och "oseriösa", samt att inskränkningarna riskerar förstärka obalansen mellan traditionella och övriga aktörer.

Endast de av regeringen godkända medierna (min gissning: Shibsted, Bonniers, SVT och SR) kan få tillgång till uppgifter som tidigare varit tillgängligt för alla. Var och en kan fundera en stund på, av vilken anledning man vill hindra andra journalister, bloggare och allmänhet, som inte får sina alster publicerade i de "statligt godkända medierna" att kunna få samma möjlighet till faktauppgifter.

På Nyheter Idag kan man den 6 juli 2017 läsa:

"Hovrätten över Skåne och Blekinge är en av de remissinstanser som fått möjlighet att yttra sig om kommitténs förslag till förändringar av de svenska grundlagarna. Katarina Rikte, hovrättsråd är en av de starkaste kritikerna mot de förändringar av grundlagen som regeringen planerar införa.

– Hon är vår expert på området. Hon var sekreterare i grundlagsutredningen så hon kan detta på sina fem fingrar, intygar hovrättspresidenten Lennart Svennsäter, som även han ingick i remissgruppen.

Katarina Rikte skräder inte orden, i synnerhet är det de nya undantagen som regeringen vill införa som oroar den erfarna juristen.

– Det man gör med de här bestämmelserna är att man öppnar ett gigantiskt svart hål i grundlagsskyddet. Censur, det är vad regeringen är på väg att införa."

Några fler opponenter att ta del av:

Nils Funcke, www.journalisten.se 7 december 2017: Lagförslag hotar svenska medier.

Erik Hörstadius, Affärsvärlden 7 mars 2018: Informationsfrihet blir en klassfråga.

Yngve Sunesson, Norra Skåne 11 december 2017: Stoppa förslaget som hotar tryckfriheten.

Helen Bergman, SVT Opinion 27 november 2017: Vill regeringen skydda kvinnorna eller kapitalet?

Johan Westerholm (S): Ledarsidorna.se och Helen Bergman har startat sidan "Stoppa grundlagsändringarna" där man kan läsa mer och skriva på, för att bevara yttrandefriheten.

Det här är något för väljarna att fundera på inför valet i höst.

Gunilla Dahlberg Malmén

ordförande SD Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons