Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan räddas om bad får hjärtstartare

Annons

De flesta badplatser saknar hjärtstartare. Det innebär att hjälpen är långt borta när någon drabbas av hjärtstopp till följd av en drunkningsolycka

Efter en mörk vinter är vi många som ser fram emot långa sommardagar på stranden. Att bada är för de flesta svenskar en lika självklar som glädjefylld del av semestern. Men tyvärr förbyts glädjen ibland i tragedi.

Förra året dog 115 personer i drunkningsolyckor i Sverige, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Bara i Västmanland har 25 personer drunknat under de senaste tio åren. Varje person som drunknar är en tragedi och extra sorgligt är det att en del dör i onödan.

Om någon förlorat medvetandet efter ett drunkningstillbud är det helt avgörande att komma igång med tidiga inblåsningar och hjärt-lungräddning så snabbt det bara går. Var inte rädd för att försöka även om du inte är helt säker på hur man gör. Det är bättre att göra något än att inte göra något alls.

Vid hjärtstillestånd behöver nästan alltid en hjärtstartare användas för att få i gång hjärtat igen. Också då är tiden avgörande för möjligheten att rädda liv. Därför är det väldigt viktigt att det finns hjärtstartare ute i samhället och att alla vågar använda dem.

Dagens hjärtstartare är väldigt lätta att använda och det går i princip inte att göra fel. Överlevnadschansen ökar kraftigt om människor på plats använder en hjärtstartare i stället för att vänta på ambulansen. Varje minut utan behandling minskar chansen till överlevnad med tio procent. Svensk forskning som fått stöd av Hjärt-Lungfonden visar att hela sju av tio som behandlas med en hjärtstartare av allmänheten i väntan på ambulans överlever.

Trots att antalet hjärtstartare ökat kraftigt på senare år saknas det fortfarande hjärtstartare på många badplatser runt om i landet. I Västmanland är det bara Tillbergabadet och Stenvalvet som har en registrerad hjärtstartare. Det innebär tyvärr att hjälpen oftast är långt borta när någon drabbas av hjärtstopp till följd av en drunkningsolycka.

Plötsligt hjärtstopp drabbar varje år omkring 10 000 personer i Sverige, många av dessa som ett resultat av en hjärtinfarkt. Endast 600 överlever.

Fler hjärtstartare kan rädda liv till en låg kostnad. Därför vi vill uppmana politikerna i Västmanland att utrusta alla kommunala badplatser med hjärtstartare och utbildade livräddare. Så kan vi undvika att härliga stranddagar slutar i tragedier.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Karin Brand

Generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons